Wednesday, July 6, 2011

Крем супа от кламс (миди) / Сlam chowder


Това е популярна крем супа от миди (кламс) и миден бульон с добавка на зеленчуци, пушен бекон, целина, лук, картофи, царевица; червена чушка, моркови и магданоз за цвят. Познати са две основни разновидности, които са извоювали  имената си, според това в кой регион са популярни и според базата на основния си носител. New England clam chowder се прави с мялко и сметана, докато Manhattan clam chowder е доматен. И в двете супи могат да се добавят  рашечко месо и риба (без кости), скариди или скалопини за по-изразен морски вкус.
Ню Инглънд клам шаудър се нарежда сред любимите ми супи:

6-8 порции

250 гр кламс от консерва
250 мл некрар от кламс
100 гр пушен бекон
500 мл прясно мляко
2 стръка целина
1-2 скилидки чесън
1 глава кромид лук
1 морков
2 картофа
1 червена чушка
чили паста на вкус
30 мл течна сметана
сгъстяваща съставка (оризово брашно, пшеничено брашно, нишесте-изберете според това дали желаете супата да бъде със глутен или без)
Подправки: дафинов лист, сух босилек, мащерка, риган, млян черен пипер и сол


Първо се запържва бекона, в мазнината му се задушават зеленчуците, като се започне с целина, чесън и лук и се следва последователността на продуктите, така както са дадени по-горе. Когато зеленчуците са полуомекнали, добавят се нектара и мидите, млякото, подправките. Застройва се с каша от брашно и малко мляко, за да се сгъсти. Нека къкри около десетина минути, през това време се разбърква, за да не загори. Дърпа се от котлона и се налива сметаната за велурена текстура.

2 comments:

  1. Ммммм, Светле, това звучи изключително вкусно. Само да има човек хубави пресни миди.:-))))
    Хубаво днес и още по-прекрасно утре ти желая!:-)))

    ReplyDelete
  2. За предпочитане е да са консерва, защото пресни ще ти трябват поне 2 кг, за да извадиш месото, необходимо за супата.освен това са в ароматен сок и нектар, който допълнително дава вкус на тази супа. ето за кои миди става въпрос: http://en.wikipedia.org/wiki/Clam

    ReplyDelete