Saturday, July 23, 2011

Солен традиционен пай от Осетия-Кавказка баница


Тази сутрин, някъде към 3.00ч., докато четях новините http://rt.com/news/, попаднах на няколко статии относно Осетия, позаинтересувах се повече относно историята на тази страна, бивша членка на Съветския съюз и от линк на линк, следвайки различни колатерали, се озовах ето тук: http://ossetians.com/eng/news.php?newsid=619&f=4 .Оказа се наистина интересен сайт, в който може да се проследи що годе някаква хронология на създаването на тази страна: http://ossetians.com/eng/index.php?showcat=jump&f=3 отделих му близо 3 часа, отдавайки се на четене.Разбира се, не пропуснах и кулинарната рубрика http://ossetians.com/eng/index.php?showcat=jump&f=34

В 7:30 ч вече имах 3 осетински питки на масата, като идеята взаимствах  от тук: http://ossetians.com/eng/news.php?newsid=410&f=34

Според прочетеното, юли е месец на “женски” празници. В третата събота от този месец в Осетия се празнува денят на Нана от Задалеск -ZADALEKSI NANA , жена която спасили и скрила сирачета, след жестоко клане. С помоща на хора от село Задалеск за децата бил построен приют и те били отгледани с обща помощ от селяните. Времето минавало, децата се задомили, но хората признали Нана за светица. И до ден днешен молят светицата за закрила над децата си, да не ги спохождат болести и беди, ако са в странство. Правят се традиционните питки, за които ще напиша рецепта по-долу, черпят се с арак (ракия) и бира.
 Вторият празник мени денят си в третат или четвъртата събота от юли и е ден на Божествения Светия-HUTSAUI DZUAR, Ако в семейството има булка или новородено-правят се жертвоприношени, обща трапезая, танцува се, има надбягване с коне.

Ще нарека тези питки –кавказка баница, tsakharadzhyn (цакарджин)
2 с.л. суха мая
1 с.л. захар
1ч.л. сол
1ч.ч. топла вода
½  ч.ч. прясно мляко
30 гр. разтопено краве масло
около 3 ч.ч. брашно или колкото поеме за меко, нелепкаво тесто

плънка:

2 връзки зелен лук
7-8 стръка копър
7-8 стръка магданоз
150 гр овче сирене, натрошено-може да се замени с извара или да се размеси с извара
1-2 с.л брашно, колкото да не е мокра плънката
Забележка: в оригиналната рецепта, като основен пълнеж се ползват листа от червено цвекло, но аз нямах, спопойно могат да се заменят с лопуш или спанак. Аз изцяло ги пропуснах, за сметка на лука, просто защото нямах в наличност.

 60 г разтопено краве масло за намазване

Метод:

Прави се квас от маята, захарта, солта и водата. Добавя се затоплено мляко и разтопено масло. Прави се кладенче в брашно и се замесва меко, нелепкаво тесто. Разделя се на 3 равни части (според традицията) и се оставя да втаса.
Продуктите за плънката се смесват. Всяка питка се разстила с потупкване и притискане на пръсти и длани, намазва се с масло, слага се 1/3 от плънката в средата  и краищата се прихващат към средата. Отново се разстила до тънка кора с пръсти и длани.
Пече се в намазана с краве масло и поръсена с брашно тавичка или сач с приблизителен диаметър 24 см гореща фурна 250°.

2 comments:

  1. Отново ни поднасяш изненада, с интерес следя винаги типичната за дадена страна кухня и обикновено съм готова (с някои малки изключения, включващи безумни комбинации и храни)винаги да опитам типично ястие.:-))
    Благодаря ти, че ни запозна и с тази страна, Светле!

    ReplyDelete
  2. Следвам мотото на блога си:))))Благодаря ти за добрите думи!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...