Sunday, July 24, 2011

Страстен плод-Маракуя-Плодове от близо и далеч

Маракуя е плодът на растението пасифлора, нарича се още страстен плод (passion fruit), гранадила, лиликой, маркиза и др.. Маракуята произхожда от субтропичните и тропични части на Африка. Днес се отглежда в Южна Америка, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия, Калифорния. Има кръгла, овална форма и сочна вътрешност със семки. Цветът ѝ варира от тъмно-лилав до светло-жълт или тиквен. Има специфичен аромат, подобен на мускус и сладко-тръпчив вкус; богата на витамините А, С и от групата B, на минералите желязо, калий, магнезий и фосфор, ниацин, флавоноиди, фитохимикали, фенолова киселина.
Пресните плодове са много богати на калий. 100 грама плодове маса е около 348 мг калий. Калият важен компонент на клетките и телесните течности и помага да се регулира сърдечния ритъм и артериалното налягане.
Наличието на витамин А облагодетелства поддържането на здрава лигавица и кожата. Потреблението на природните плодове, богати на витамин А и флавоноиди ни помага да се предпазим от рак на белите дробове и устната кухина.
Страстните плодове е богат на витамин C ; осигурява около 30 мг на 100 g. Витамин С (аскорбинова киселина) е мощен водоразтворим антиоксидант. Потреблението на плодове, богати на витамин С помага на тялото да развие резистентност срещу грипоподобни инфекциозни агенти, т.е. стимулира имунната защита на организма.


Когато купувате плодове, избирайте добре узрелите, с тъмна кора, подобно на авокадото. Ако плодът не е поомекнал оставете го да узрее на тъмно при стайна температура. Съхранявайте в хладилник до една семица.
От маракуя се правят сокове, които са добре познати в България, газирана напитка в Австралия, в Мексико я хапват с чили и лайм, в Щатите и Канада съм срещала чийзкейкове и сладоледи с аромата ѝ. Също така от маракуя се приготвят сладка и желета, мусове, коктейли, десерти като кайк “Павлова”. В Израел правят вино, а в Южна Африка и Парагвай я хапват с кисело мляко.

4 comments:

  1. Светлана, обожавам аромата на маракуята :)
    Имам много вкусен сладкиш с нея :
    http://beautiful-danito.blogspot.com/2010/05/blog-post_08.html
    Поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
  2. Най-вкусният сладкиш, който съм яла, правен с маракуя е тук, във Ванкувър. Има една сладкарница в даунтаун, немец е главния шеф...та, сладкишът представлява следното: тънка хръпкаво-вафлено-карамелена коричка за подложка, отгоре парфе-мус (6см) от шоколад и маракуя, шоколадов ганаш и орнаменти-божествена комбинация!

    ReplyDelete
  3. намерих сайта: имало и бадеми в този кейк: http://www.thomashaas.com/page160.htm

    ReplyDelete
  4. И аз съм в отбора на обичащите маракуята.:-)))

    ReplyDelete