Джамбалаята е популярно ястие в Ню Орлиънс, място където френски, испански и африкански вкусове се сплитат в една незабравима фиеста на пиршество и изобилие. Обикновено на работа (в ресторанта) готвя супа-джамбалая, която е на доматена основа и съдържа популярните чоризо наденчики, пилешко месо и морски деликатеси (скариди, скалопини, раци, миди). Задължителните зеленчуци за южно-американската кухня “Светата Троица” са лук, целина и червени пиперки. Гъбите, царевицата и бамята са акцентът, а билките и подправките са следните: босилек, мащерка, чесън, кайен пипер, риган, дафинов лист. Оризът често присъства като избор за това ястие и е израз на спицификата му. Знаете, българският гювеч може да се приготви, като яхния или с ориз на фурна, като печиво- същото е и с джамбалаята.
Ето и рецепта за джамбалая на фурна:
3-4 пушени наденички с червен пипер и чесън, чоризо
4-6 пилешки бутчета
½ кг свински ребра (опция)
дузина кралски скариди
скалопини
дребни скариди (опция)
речни раци (опция)
1 ч.ч. ориз
1 червена пиперка
1 морков
1 стрък целина
1 глава лук
3 скилидки чесън
250 гр домати от консерва
2 с.л червен пипер
1 ч.л. чили паста или сух лют червен пипер
1 с.л. босилек
1 ч.л. риган
1 ч.л. мащерка
1 к.л. млчн кимион
сол и черен пипер
30 мл олио
Пилешкото и свинското месо се сварява в тенджера под налягане със сол и черен пипер. Ако желаете, можете да добавите глава лук и подправки.
Наденичките и зеленчуците (нарязани на ситно) се задушават. Добавя се ориза. Разбърква се. Наливат се 2 чаши от бульона, в който се е варило месото, доматите от консерва с доматения си сок, подправя се и всичко това се задушава за 5-7 минути. След това се реди в тава за печене, нареждат се морските продукти по между наденчиките и месото и се пече докато оризът е готов.
Светлана,много вкусно и ароматно предложение!
ReplyDeleteПоздрави и хубав ден!
Благодаря, Дани!
ReplyDelete