Tuesday, July 12, 2011

Плодове от близо и далеч- Лонган


От няколко дена издирвам информация относно екзотични и непознати (по нашите географски ширини) плодове с идеята да създам рубрика, посветена на тях. Попаднах на причудливи растения с необичайни форми и с радост ще споделя наученото с Вас.

Лонган



Лонганът произхожда от Южна Азия. Това е плод на вечно зелено дърво, което достига 10-20 м метра и не понася застудявания. Самите плодове, наричани още “драконово око”, са много сладки, с мускусен аромат, наподобяващ нещо средно между мушмула и грозде; имат тънка, твърда обвивка, която се бели както се бели черупката на яйце и тъмно кафява, лъскава костилка. Използва се най-вече в китайската и тайландската кухня за направата на десерти, десертни супи, компоти, подслаждане или се яде суров, като е добре да бъде охладен. Един плод съдържа 2 калории и е богат на витамини С, А В10, В2, карбохидрати и фосфор. Полезен е при безсъние, кръвни оттоци, амнезия, стомашни болки. Други приложения: костилките му съдържат сапунин, от тях се правят шампоани и сапуни;използват се за гориво; от дървесината му се правят мебели.

3 comments:

  1. Светле, много добра идея е това, да ни запознаваш с екзотични плодове. В първия момент това ми заприлича на личи, но после се вгледах по-добре и прочетох внимателно написаното. Благодаря за интересното и полезно инфо.:-))))
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  2. Здраве, Мони! Лонган и личи са от едно семейство.
    Има също рамбутан и лангсат, които също приличат на лонган.

    ReplyDelete
  3. Светле, много интересен плод!
    Добре е, че си решила да ни запознаеш :)
    Поздрави!

    ReplyDelete