Преди месец приятели ни дадоха трахана, донесена от България. Траханата е сушено, тестено изделие направено със зеленчуци и квас, което се вари, прави на каша или слага на попара. Потърсих снимки в интернет, но открих интересни видеоматериали в Ю-туб, към които давам връзка по-долу. Оказа се, че в село Дражево умеят да тачат българските традиции и има добри кулинаркиJ. Ако някой не е чувал за биздерми, то нека погледне втория клипJ))
Тази снимка направих, след като сама приготвих трахана у дома по свой вкус: 1 кафена чашка трахана варих около 30 мин. С нея попарих стар, препечен хляб, нарязан на залци. Сложих 2 с.л. краве масло и българско, овче сирене, шарена сол и похлупих, за да се задуши попарата. Намирам,че за онези времена, хората са изнамерили хитър начин да запазят аромата и витамините на есенните зеленчуци, и да нахранят голямото домочадие.
No comments:
Post a Comment