Tuesday, July 19, 2011

Мисисипи “кален” пай


Този пай е един от моите лични фаворити. Вкусен и лесен за изпълнение, Мисисипският кален пай наподобавя пясъчно-калните наноси, отставени след ежегодните наводнения от известната река. Счита се,че този пай е типичен за южните щати, основните продукти са обикновени бисквити или бисквити “Орео”, какао,  маршмелоус и пиканс (вид ядки, подобни на ореховите- pecans nuts). Често отгоре се гарнира със сметана, разтопен шоколад, цели ядки и карамел.

продукти:

280 гр обикновени бисквити, смлени
3 с.л. какао
3 с.л захар
1 жълтък
30 мл прясно мляко
30 гр краве масло
50 гр едро смлени орехи
3-4 капки есенция ром
180 гр маршмелоус
60 гр полусладък шоколад, чипс
150 мл готварска сметана за декорация
орехи за поръсване
(аз сложих за гарниране натрошени целувки)

Смесете смлените бисквити, какаото, орехите и захарта.
Разтворете кравето масло в прясното мляко на средна температура, охладете, добавете жълтъка и сенцията ром, смесете със сухите съставки и изсипете в тавичка за пай с диаметър 21.5 см и височина 3.5 см. Печете на 180 гр. /15 мин.




Извадете от фурната и насипете шоколадов чипс и маршмелоус, поръсете с цели  или млени орехи. Върнете във фурната и доопечете на горен реотан. Целта е маршмелоус-ът да се разтопи леко и карамелизира отгоре. Охладете. Съхранявайте в хладилник. Гарнирайте с разтопен шоколад и сметана.




3 comments:

  1. Светлана, много вкусна основа има този пай!
    Страхотна идея!
    Предполагам, че си получила писмото ми!
    Поздрави и хубав ден!

    ReplyDelete
  2. Здравей, Дани! Получих и двете ти писма-рецепта и снимки:) Благодаря! Няма да издавам тайната обаче:))) Иначе, този пай е наистина вкусен, с този топен шоколад и карамелизирани маршмелоус!:)))Чудех се какво да приготвя с белите, пухкави сладости, които ми останаха след къмпинга:)

    ReplyDelete
  3. Чудесна идея е този пай, май ще се навия да го приготвя, само да намеря маршмелоус.:-)))
    Поздрави, Светле!

    ReplyDelete