Monday, July 25, 2011

Сарми с швейцарски чард / Stuffed swiss chard


Швейцарският чард Swiss Chard (листно цвекло, сребърно цвекло) е богат на калий, магнезий, витамин С, витамин А и витамин К, който подпомага костите ни; фибри и протеини, които стабилизират кръвната захар. Съдържа 13 различни полифенолни антиоксиданта, беталаини, които имат противовъзпалителен и детоксификационен ефект върху човешкото тяло. Често се препоръчва при диети. Този зеленчук  е от едно семейство със спанака, елдата, киноата, цвеклото. Може да се намери с разноцветни стебла, червени, лилави, оранжеви, жълти има съвсем леко горчив вкус, но след сваряване сладни. Произхода му е средиземноморски-споменава се за първи път в Сицилия, нищо че името му е свързано с Швейцария.

Понеже нямаше от къде да се снабдя с пресни лозови листи, листата на този зеленчук се оказаха подходящи за завиване на сарми. Знаете ли, че можете да ползвате листа на черница за същата цел, те също имат своите полезни качества?



1 връзка,около 10 листа чард
1 стрък целина, нарязана на ситно
1 малка глава лук, нарязан на ситно
1 морков, настърган или нарязан на ситно
300 гр свинска кайма
1 с.л. чубрица
2 скилидки чесън
1 с.л Вегета
1 ч.ч. ориз
20 мл. олио
сол и черен пипер

Листата на чарда се измиват и дръжките му се изрязват, след което се нарязват на дребно и се задушават в мазнина заедно с лука, моркова, целината, чесън, каймата и ориза. Подправя се и се налива вода 2 чаши, за да се задуши ориза. Когато оризът поеме водата сместа се увива в листите и сармите се редят в тенджера под налягане. Варят се 6 минути.

2 comments:

  1. У нас надали ще се намери чард, но съм сигурна, че наред с полезните му качества, е идеално пригоден в кулинарията, т.е. сармичките ти са станали много вкусни.:-)))
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Листата на червеното цвекло са подходящи за замяна.

    ReplyDelete