Wednesday, February 16, 2011

Tom Yam / Том Иъм Гоонг



Том Иъм  (Tom Yum) е традиционна супа от Тайланд. Вкусът на Том Иъм е сладко-кисело-лютив, с преобладаващ аромат на галангал-растение от рода на джинджифила, което се ползва от древни времена като храна и лекарство.
В тази супа обикновено се добавя ориз (о. Лаос) , кралски или тигрови скариди (prawns), лимонова трева и сок от зелен лимон, кокосово мляко, листа пресен кориандър (силантро), чили паста и ферментирал рибен сос.

Ето и моята рецепта:
4 порции

250 мл пилешки бульон
400 мл кокосов крем
100 гр бързо увиращи оризови нудели (можете да ползвате китайските полуфабрикатни супи)
двайсетина обелени тигрови скариди
връзка Бок Чой (bok choy) или така нареченото китайско зеле
морков, нарязан на тънки жулиени
гъби
1 см корен галангал
1 купа спанак
3 с.л. Хои Син сос (Hoi Sin sauce)
2 с.л. Ойстър сос (Oyster sauce)
Забележка: не съм правила тази супа с рибен ферментирал сос, защото нямам у дома, но ми се намират горните два, които са идеален заместител в случая!
5 стръка силантро
1 ч.л. кориандър
2 с.л.соев сос
сокът на половин зелен лимон
2 ч.л. чили паста (Sambal Oelek)
1 с.л. сусамово олио
50 мл течна готварска сметана

Количеството на  овкусителите може да варира според вашите лични предпочитания и вкус. Важно е сладко-кисело-солено-лютиво-умами да хармонизират.
Сладкото идва от  Хой Син сос и кокосовия крем
Лютивото от чили пастата
Соленото от соевия сос и Ойстър сос
Киселото от зеления лимон
Умами от сосовете, галангал и гъбите и скаридите, сусамовото олио

Повече за вкусът умами прочетете   ТУК


Сварете макароните/нуделите в бульона, добавете кокосовия крем и изчакайте да заври отново. Добавете скаридите-нека се обагрят в червено. Овкусете, добавете нарязаните зеленчуци и дръпнете от огъня. Зеленчуците не бива да се варят, те се задушават от горещината на самия бульон. Подправете вкуса отново и не забравяйте за хармонията!:)

2 comments:

  1. Привет,
    и аз правих такава супа, но виждам че в рецептите има разлики - аз например не слагам спанак и кориандър. Твоята изглежда превъзходно. Виждам, че в рецептата си сложила гъби, а в описанието липсват?

    ReplyDelete
  2. Привет, Даниела! Гъбите са споменати точно под морковите. Зеленчуците са въпрос на избор и "каквото има под ръка", както в повечето супи:) Азиатските супи обаче имат една основна характеристика, при поднасянето си онова, което е в купата трябва да изглежда красиво и съобразено с хармонията между 5-те елемента.

    ReplyDelete