Sunday, February 6, 2011

*Кедрово мляко / Pine nuts milk and soup

Супа от кедрови ядки



Супа от семената на сибирския бор или кедрово мляко можете да приготвите лесно и бързо. Достатъчно е да имате блендер. За да научите повече относно полезните свойства на кедровите ядки,  вижте TУК .

200 грама семена
400 мл вода

Кедровите ядки трябва да се смелят в блендера на брашно, след което се добавя водата. Миксирайте отново докато течността побелее, придобие вид на мляко.
Можете да пиете директно или да подправите кедровото мляко със захар, канела и кардамом (сладкия му вариант) или  Песто и сол (солен вариант).


*В търсене на  Божествената храна

Кедрови ядки, кедрово брашно и кедрово мляко.

Хранителните и лечебни свойства на ядките много добре се обясняват от качествения състав на маслото, белтъчините и другите вещества съдържащи се в тях. Маслото на кедровите ядки се отличава от другите масла с голямото съдържание на полиненаситени мастни киселини, особено линоленова. От азотните вещества преобладават белтъците, които от своя страна се характеризират с повишено съдържание на аминокиселини и сред тях преобладава аргинина. Тази киселина е изключително важна за развитието на организма, ето защо в храната на децата, подрастващите и бременните жени кедровите ядки биха били незаменими. Белтъците от ядките са лесноусвояеми.
Кедровите ядки са ценни носители на мастноразтворимите витамини Е и F. Витамините от  групата Е или токоферолите са много важни и незаменими за обезпечаване на пълноценна наследственост. В превод от гръцки токоферол означава "носител на наследство". В случая недостига на витамин Е в организма се нарушава баланса на мазнините. Витамин Е отговаря и за образуването на кърма при кърмачките и недостигът му спира лактацията. Предразположеността на едни или други хора към атеросклероза се обяснява също с недостига на витамин Е.
В кедровите ядки се съдържа и комплексът на витамините В. Те нормализират дейността на нервната система, благотворно влияят върху ръста и развитието на човешкия организъм, подобряват състава на кръвта. Младите вълци, по време на смяна на млечните зъби, с удоволствие похапват кедрови ядки. Хищниците употребяват ядките наравно с тревоядните. Ядките – прекрасно средство против В- авитаминоза, възстановяват дейността на организма след тежки растройства.
Ядрата на кедровите ядки са богати на ценни минерални вещества и микроелементи. Хранителните качества се потвърждават от химическия състав на кедровитеядки. По съдържание на фосфатиден фосфор, те превъзхождат всички видове ядки, а също и семената на маслодайните култури. Само соята, като най-богат източник на лецитин, може по това да се сравнява с кедровите ядки. Ядките на кедъра са богат източник на йод – това е много важно за населението на Сибир и Севера.
Учените са установили, че 100 гр. кедрови ядки са достатъчни за удовлетворяване на дневната потребност на организма на възрастен човек от аминокиселини и така важните, и дефицитни микроелементи като мед, кобалт, цинк, манган. Усвояемостта на ядките, като цяло, е много висока и ползата от тях за човешкия организъм е огромна.

Състав на ядки от Сибирски кедър

Според данни на изследователите, ядрото на кедровите ядки средно е около 43% от общата маса на ядката.
В състава на тези удивителни семена се съдържа невероятно количество на полезни вещества: витамини, микроелементи, белтъци, въглехидрати, мазнини.
Кедровите ядки съдържат 63.9% висококачествено масло, и 17.2% лесноусвоими белтъци, в състава на които влизат 19 аминокиселини: триптофан, лецин и изолецин, валин, лизин, метионин, хистидин, пролин, серин, глицин, треонин, аланин, глутаминова киселина, аспарагинова киселина, фенилаланин, цистин и цистеин, аргинин, тирозин.
От тях 70% са незаменими и условно незаменими, което е показател за голямата биологична ценност на белтъците. Аргинина (до 21 гр./100 гр. белтъци), макар и да се отнася към заменимите в храненето на възрастния човек, то в детското хранене е в категорията на незаменимите.
Белтъчините в кедровите орехи, за разлика от тези на другите продукти се различават  с повишеното съдържание на лизин ( до 12,4 гр/100 гр белтъци), метионин (до 5.6гр/100гр.белтаци) и триптофан ( 3,4гр/100гр белтъци) - най-дефицитните аминокиселини, обикновено определящи биологичните качества на белтъците в състава на продуктите.
Съдържащите се в кедровите орехи витамини подпомагат растежа на човешкия организъм. В състава на орехите са следните витамини:
- Витамин А – витамина на ръста и развитието
- Витамин В1 (тиамин) който регулира окисляването на продуктите при обмяната на въглехидратите участва в обмяната на аминокиселините, образуването на мастни киселини, влияе на функциите на сърдечно-съдовата, храносмилателната, ендокринната, централната и периферната нервни системи.
- Витамин В2 (рибофлавин) - който подпомага организма при трансформирането на белтъците, мазнините и въглехидратите в енергия и е необходим за формирането и поддържането на тъканите в организма; подобрява остротата на зрението за цвят и светоусещане, положително влияе на състоянието на нервната система, кожата и слизестите обвивки, функционирането на черния дроб и образуването на кръвта.
- Витамин В3 (ниацин) който е важен за синтеза на мазнините, белтъчния обмен и преобразуването на храната в енергия. Той въздейства като регулатор на дейността на централната нервна система, сърдечно-съдовата система, за функциите на храносмилателните органи, обмяната на холестирина и образуването на кръвните телца.
- Витамин Е (токофенол) - който влияе на функциите на половите и другите ендокринни жлези, стимулира работата на мускулите, участва в обмяната на белтъците и въглехидратите, подпомага усвояването на мазнините, витамините А и Д, а също предпазва клетъчната мембрана от увреждане.
Кедровете орехи са богати и на най-важните микро и макроелементи:
- мед, която участва в работата на мозъка и е необходима за образуването на червените кръвни телца;
- магнезий, който е необходим за правилното образуване на костната структура, а също така е важен компонент за меките тъкани;
- манган, който е необходим за хрущяла и хормоните ; помага на организма да усвои глюкозата, а също така участва и в работата на ферментите в процеса на репродукция, за ръста и обмяната на мазнините;
- силиций, който подпомага формирането и еластичнастта на съединителната тъкан в организма, а също участва в калцирането на костите;
- ванадий, който възпрепятства образуването на холестирина в кръвоносните съдове, а също участва в работата на ферментите, в обмяната на глюкозата и мазнините, в развитието на костите и зъбите;
- калий, който регулира водния баланс в организма, а също така подпомага нормализирането на сърдечния ритъм и храненето на мускулите;
- фосфор, който участва в изграждането и съхраняването на зъбите и костите и играе важна роля в работата на мускулите, а също така е важен за свиването на мускулите и функционирането на нервната система;
- калций, който се явява главен компонент на костите и зъбите и е необходим за съсирването на кръвта, цялостта на клетките, сърдечната дейност, а също така е важен за нормалното свиване на мускулите и функционирането на нервната система;
- молибден, който помага при въглехидратната и мастната обмяна, а също така подпомага предотвратяването на анемия;
- никел, неговият недостатък влияе на образуването на кръвта и предизвиква забавяне на растежа, изменение в съдържанието на желязо, мед и цинк в черния дроб;
- йод, който е част от хормоните на щитовидната жлеза и е необходим за пълноценния процес на обмяната;
- олово, недостатъчното му количество в организма може да доведе до забавяне на растежа;
- бор, неговият недостатък може да отслаби пъргавината на ума и способността да се понася физическо натоварване;
- цинк, който играе съществена роля във възстановяването на тъканите, нормалния ръст на скелета и съкращаването на мускулите, а също така помага зарастването на раните и подпомага нормалното функциониране на простатната жлеза;
- желязо, което се явява най-важната съставка на хемоглобина и протеина.
Освен изброените микроелементи, кедровите орехи съдържат барий, титан, сребро, алуминий, кобалт, натрий, йодиди.
В състава на кедровите ядки влизат въглехидрати, в това число: глюкоза, фруктоза, захароза, захар, скорбяла,декстрин, пентозан, целулоза.
Черупката на кедровите ядки съставлява 55-60% от теглото на семената. В състава й влизат дъбилни вещества, аминокиселини, захар, микроелементи.
По химически състав черупките на кедровите ядки съдържат: мазнини 1,2-1,9%, смола 3,5-4%, белтъци 1,61,9%, целулоза 68-69%, пентозан 21,5-22,7%, пепел 0,60,9%, макро и микроелементи 0,150,19%.
Съдържанието на водоразтворимите вещества в черупките,  при 20 оС – 4,64,8%.
 Източник: http://www.zvkedri.com/p_nuts.html

No comments:

Post a Comment