Sunday, February 6, 2011

Супа от коприва / Nettle soup


Наближава пролет, скоро ще се “хванем за зелено”, както обичаше да казва баба. Лопушът и копривата са на път да се разлистят. Богати на минерали, влакна и  витамини, тези растения са достойни помощници в борбата срещу пролетната умора.

Ако никога не сте брали коприва, добре е да знаете,че се берат само връхчетата, до 5-7 см на младо-поникналите растения. Използвайте найлонови ръкавици, за да защитите кожата си. Изплакнете под обилна водна струя набраното от песъчинки, кал и почистете от сухи листа и др. Попарете с вряла вода копривата за около 2-3 минути. Водата можете да запазите като средство за козметична употреба. След измиване на косата с шампоан изплакнете и втрийте в корените копривената вода, това ще заздрави косата Ви.
 След като сте попарили копривата, тя вече е готова за следващата си обработка и същинска рецепта. Дали ще приготвите кюфтета от коприва или ще я добавите към картофени кюфтета вместо спанак, ще сготвите каша от коприва или коприва с ориз и т.н., изборът е ваш.


Днес ще Ви кажа как правя аз крем супа от коприва. Можете да гарнирате супата с пътпъдъчи яйца, крутони, бяло саламурено сирене.



600 грама коприва, попарена и нарязана на ситно
1 малка глава лук, нарязан на ситно
1 морков, настърган
2 средно големи картофа, нарязан на ситно
1 чеснова скилидка, счукана
стрък целина, нарязан на ситно
зеленчуков бульон или Вегета
30 гр краве масло
1 супена лъжица червен пипер
1-2 яйца
по щипка от: риган, сух босилек (ако нямате сложете лъжичка Песто), чубрица, кориандър, сминдух (всички тези подправки са опция)


Запържете зеленчуците (без копривата) до златисто. Добавете червения пипер, за да се запържи и той леко. Добавете и зеленчуците. Налейте вода в тенджерата около литър,  и половина  оставете да заври. Подправете и овкусете с подправките и зеленчуковия бульон или Вегетата. Когато картофите са готови добавете копривата, намалете котлона и оставете да къкри около десетина минути. Дръпнете от котлона и пасирайте (опция) с пасатор или в блендер/ кухненски робот. Можете спокойно да оставите и по-големи  парченца коприва-за цвят и разнообразие. Върнете отново на котлона и когато клокне чукнете две яйца и разбъркайте внимателно, за да се пресекат на едри хапки.






No comments:

Post a Comment