Днес искам да споделя нашия лек и вкусен неделен обяд с екзотичен привкус. Януари е месец за физическо разтоварване на организма, добре е в менюто да се включат повече зеленчуци, витамини и влакна.
Супа от червена леща с джинджифил и спанак
Вече съм публикувала рецепта за супа от червена леща , но този път я пасирах и вместо бамя, добавих в края на варенето спаначени листа.
Рецептата за кюфтета със зеленчуци е лесно и бързо изпълнима, стига да имате кухненски робот/блендер, в който се режат на ситно зеленчуците.
250 гр свинска кайма или смес
1 глава лук
1 морков
4-5 гъби
2/3 чаша галета
2 яйца
25 мл олио
1 с.л.чубрица
1с.л.червен пипер
1 ч.л. млян черен пипер
1 ч.л. млян кориандър
1 ч.л. гарам масала
Оформят се малки кръгли топки нареждат се в тава и се пекат до зачервяване.Ако искате да сте сигурни, че са готови, кюфтетата трябва да са полутвърди на пипане, трябват им около 20 -30 минути в загрята фурна.
Фокача хляб от пълнозърнесто брашно / Focaccia bread from whole grain flour
1 чаша топла вода / (200ml/8oz) lukewarm water
2 с.л. мая за хляб (аз ползвам суха традиционна мая ) 2 tbsps active dry yeast
1 с.л. захар /1 tbsp sugar
1 с.л сол / 1 tbsp salt
1 яйце /1 egg
1 с.л. олио /1 tbsp oil
2 чаши пълнозърнесто брашно/ (400ml/16oz) whole grain flour
2 с.л. Песто /2 tbsp Pesto
2 с.л. сух розмарин / 2 tbsp dry rosemary
2-3 скилидки чесън 2-3 cloves garlic
1 с.л. сух риган /1 tbsp dry oregano
Разтворете маята в топлата вода със захарта за около 5 минути.
Добавете сол, яйце, олио, подправките и брашно. Разбъркайте слъжица докато сместа придобие вид на рядко тесто. Изсипете в намазнена и набрашнена тавичка. Оставете да втасва 20 минути. Печете на 230°С.
No comments:
Post a Comment