Monday, February 21, 2011

*Шоколадови трюфели с фъстъчен крем



Лесно изпълними, тези бонбони веднага минаха в графа “любими” на моето семейство, затова бързам да споделя как ги сътворих. J

150 гр полусладък шоколад (ползвам насипен semi-sweet chocolate)
20 мл течна сметана (опция)
80 гр фъстъченa паста (става въпрос за фъстъчено масло- буквален превод от англ. Peanut butter) Ако намерите лешникова паста или бадемова такава ще бъде чудесно за обновление на асортимента!
25 гр краве масло, стайна температура
2 с.л. ликьор “Лешник”
щипка сол
какао прах- за овалване

в допълнение:

есенции (ванилия, ванилия-бърбън, кокос, портокал, ром, лимон и др.)
ликьори (кафе, лешник и др.)
портокалова и лимонова кора-настъргани
вафла, нарязана на съвсем малки парченца, която ми помогна да пресъздам бонбони “Черноморец”, предполагам че се сещате J)))-бонбоните с вафлени и портокалови кори!?
кокосови стърготини
ядки (по желание)

Не ми остана време да направя бяла глазура от белтък и пудра захар, както бях намислила, но следващия път  ще опитам и ще добавя пропорциите.

Разбира се, допълнителните есенции, ликьори, ядки и прочие са лично Ваш избор, така че следвайте вкусовите си предпочитания и се наслаждавайте на фантазията си!

Метод:

Шоколадът трябва да се разтопи на парна баня с малко течна сметана. Дръпнете от огъня и  добавете, бъркайки внимателно, фъстъчената паста и кравето масло. Охладете за десетина минути. Имате основната смес, която можете да моделирате с ръце. За да не се лепи, използвайте лъжичка, за да загребете от сместа и пуснете в какаото. Търкаляйки между дланите си получилият се трюфел ще му придадете глазура. Можете да разделите сместа на части и всяка да овкусите по ваш избор.
Ако сместа ви изглежда прекалено рядка, оставете в кладилника докато се стегне до удобно за моделиране състояние.

___________________________________________________________________________

В търсене на Божествената храна  



Една легенда разказва, че отдавна, много отдавна живял в земята на ацтеките един маг Кветцалкоатл, който отгледал такава вълшебна градина, каквато нямало друга на света. И той толкова се гордеел със своето творение, че вече се мислел за творец, равен на боговете… Разбира се, боговете не могли да му простят това и за наказание лишили горделивеца от разум. Обезумелият Кветцалкоатл унищожил своята градина и само едно вълшебно дърво оцеляло – какаовото. Това е само предание, но истината е, че научното наименование на това дърво Theobroma cacao („теоброма“) означава „храна на боговете“.
Ацтеките използвали какаото като стривали плодовете, добавяли различни подправки, понякога и мед и тази ароматна напитка наричали „чоколатл“. Знаменитият император Монтесума изпивал до 50 купички „чоколатл“ на ден, което му придавало необикновена бодрост, сила и енергия

Какаото


В зърната на какаото се съдържа много полезно вещество – флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка.
Според данните от изследване, цитирано от geneticsafety.org, флаванолът може да бъде успешно включен при лечението на болести, свързани със слаб кръвоток в съдовете на мозъка.
Но не всички видове какао на пазара, съдържат достатъчно количество флаванол. Тъй като именно този антиоксидант придава на напитката горчив вкус, производителите често го отстраняват.
***

Шоколадът съдържа фенилетиламин или т. нар. “субстанция на любовта”. Той стимулира мозъка да произвежда хормони, които носят удоволствие, подобно на усещането за влюбеност.

***

Фенилетиламин - това е химическото вещество, което се произвежда естествено от мозъка, когато някой човек изпитва силни емоции. То е част и от арсенала на фармацевтите и психиатрите, когато са изправени пред депресирани пациенти.

А колкото и странно да звучи, шоколадът изобилства от фенилетиламини. Между това да вземеш едно хапче Прозак и да изядеш една плочка шоколад изборът се налага от само себе си.

Още повече, че какаото стимулира производството на серотонин - още един всепризнат антидепресант и съдържа минерали, които всеки диетолог би предписал: желязо, калий, магнезий.

Затова и няма нищо чудно, че най-често предлаганият подарък за Св. Валентин в Обединеното кралство е именно шоколадът във всичките му форми.

Всеки на Острова би потвърдил, че шоколадът е и афродизиак. Пресата, и особено женската, постоянно хвали свойствата на шоколада и дори наскоро бяха публикувани данните от проучване, според което почитателите на шоколада живеят средно с 1,5 г. повече от въздържателите.

No comments:

Post a Comment