Monday, August 22, 2011

Стриди в лимоново-сметанов сос


2 големи, живи стриди с черупката (дължина над 9 см)
1 ч.ч. сметана 35% масленост
скилидка чесън
2 шалотс
бучка, колкото орех краве масло
сокът на половин лимон
шот бяло вино
бял пипер и сол

Стридите се измиват и отварят по посочения вече от мен начин  ТУК
Сокът им се запазва и прецежда, месото им се почиства от евентуални парченца черупка и перли, разбира се J
Лукчетата и чесновата скилидка се нарязват на дребно и се запържват до златисто в кравето масло. Добавя се бялото вино, лимоновия сок, сокът на стридите, стридите и сметаната. Оставя се да къкри на слаб огън докато сосът се редуцира до необходимата гъстота. Подправя се със сол и бял пипер.

Идея: ползвайте зелени, мариновани пиперчета 1 с.л. за интересна текстура и обогатяване на вкуса.
Още една идея за стриди ТУК

8 comments:

  1. Ох, Светле,
    тези вкусни стриди у нас много трудно могат да се намерят!
    Прекрасно предложение!

    ReplyDelete
  2. А как стои въпросът с консервираните в собствен сок?

    ReplyDelete
  3. Привет Светле! Аз поболедувах малко, затова зачезнах от виртуалното пространство. Сега обаче ще си наваксам с прекрасните ти предложения.:-))
    И аз като Дани се чудя, къде да се намерят такива стриди, дори и май консервирани не съм срещала. Ще си останем засега с наслаждаване на снимките ти.:-)))
    А когато имаш време, заповядай, намини през блогчето ми, там те очаква една награда.:-)))
    Хубави и позитивни дни ти желая!!!

    ReplyDelete
  4. Изглежда много апетитно, но дори и при мен няма пресни стриди:))

    ReplyDelete
  5. Да си призная, че стриди още не съм се престрашавала да пробвам. Много хора казват, че са доста лигави и ако не се сложи лимонов сос е почти невъзможно да се изядат.
    Поздравления за рецептата, ако се престраша Светле, ще ги сготвя вкъщи.

    ReplyDelete
  6. Здравей, Мони! Забелязах отсъствието ти, като слънчев лъч потулен от облак. Радвам се,че отново си сред нас! Благодаря за наградата!

    ReplyDelete
  7. Даниела, стридите не се услаждат на всеки. наистина имат спицифична текстура, но не ги намирам за лигави, като белтък на яйце например:))) Сготвени са също хубави и съм сигурна, че онези които бичат паниран мозък и морски деликатеси ще ги харесат.

    ReplyDelete
  8. Здравей, Жани! При теб има много други пресни деликатеси!:)При мен например няма пушено пиле, което много обичам!:))))

    ReplyDelete