Monday, August 29, 2011

Безглутенови понички-крушки /gluten free fritters


Е, не!:)))) Изкуших се да експериментирам и безглутеново бине суфле или фритарс, може и толумбички да ги наречете. Имам статия, публикувана на английски тук относно тази технология и познатите по света пържени теста.
Крушките, както ги нарекох станаха превъзходни! Представям си ги и сиропирани със сироп, мед и лист индреше, лимонов сок....мммм!

Ето ги и тях, пухкави и меки, в процес на откриване и сътворяване: gluten free fritters



Ето и рецептата:

2 яйца
100 мл прясно мляко
2 с.л. захар
10 гр краве масло
30 гр царевичен грис
1 с.л. царевично шишесте
2 с.л. лимонов сок
1 кафена лъжичка бакпулвер
щипка канела, лимонова кора, щипка джинджифил, щипка индийско орехче

Разделете белтъците от жълтъците.
Смесете царевичния грис (cornmeal) и царевичното нишесте.
Загрейте на котлона прясното мляко, маслото и захарта до кипване. Прибавете смесените царевично брашно и царевично нишесте и бъркайте, докато тестото започне да се отделя от стените на съда на топка.
Дръпнете от котлона и прибавете жълтъците един по един. Добавете лимоновия сок и бакпулвера. Овкусете с подправките.
Разбийте белтъците на пяна и с внимателно разбъркване добавете към тестото. Целта е да се вкара повече въздух в тестото.
С лъжица загребвайте от микса и пускайте в горещо олио. Пържете с много олио до покафеняване. Извадете и оставете да се оцедят върху салфетка. Поръсете  спудра захар и канела или сиропирайте, когато се охладят с горещ сироп.
Забележка: при пърженето, пържете по-продължително, за да останат бухнали, когато изстинат.

Направих дори видео-клипче, защото пърженето им наистина е забавно!:)



Разликата между пържените топчета с грис и тези е, че тези са по-меки и по-пухкави, както и че тези са безглутенови.

Следващия път ще ги направя солени, със зелен лук, бекон и синьо сирене, риган и черен пипер....напряво нямам търпение!:))) Идеята с белтъка ми хрумна от друг вид пържено тесто-паста Патафри http://margatyna.blogspot.com/2010/10/beer-and-cheese-puffs-white-cheese.html
Ако има желаещи да научат рецептата и не са на "ти" с английския език ще я преведа!?

No comments:

Post a Comment