Още в древни времена цъфтящите растения са предизвиквали възхита и интерес у хората. Надарени с красота и/или аромат те са присъствали на трапезата под формата на салати, дресинги, супи, сиропи, желета, напитки или дори основни ястия. Броколите и карфиолът всъщност са цветове, а артишокът и каперсите пъпки на цветове, все още неразпукнати.
(Тип: ако имате мариновани, едри каперси-изпържете ги в горещо олио докато се разпукнат и станат хрупкави-приличат на цвят на липа и имат рибен вкус, подходящи са в този вид, като гарнитура за рибни салати)
Ще изброя някои ядливи цветя, които също са и идеална декорация за вашите ястия.
Теменужка (цветове)- сироп, сладко, салати, дресинги, ароматизатор за кремове, бонбони, сладолед
Роза (цветове)-сладко, розова водя, която е алкална и се ползва в сладкарството за направата на по-рохки сладки, сладкарски изделия, ароматизатор (полулярен в България локум)
Фрезия (цветове)-декорация
Пореч (цветове)-супи и салати, десерти
Метличина (цветове)-декорация на салати, торти
Мушкато и Индреше (цветове и листа)-сладка, ароматизиране на бира
Лавандула (цветове)- използва се във френската кухня за направата на желета, кремове, десерти, дресинги, сладоледи и сиропи
Сладък грах (цветове)-декорация
Латинки (цветове, семена)- цветовете се ползват за салати и сирена, а от семената се прави ароматизиран и здравословен оцет, популярен в Италия
Акация (цветове)-сироп и алкална вода (Иран) за направата на сладки
Бъз (цветове)-сироп
Тиква (цветове)- цветовете могат да се панират или пълнят, подобно на самите тиквички, ....любопитна съм как ли ще изглеждат захаросани!?
Жасмин (цветове)- сиропи и чай
Глухарче (листа, корени)-салати, отвари
и много други
No comments:
Post a Comment