Вчера, в близката ферма, попаднах на разнородни и пресни гъби. “Набрах” от вкусните корейски (King oyster mushroom-Pleurotus eryngii) и (Оyster mushroom- Pleurotus). Тези гъби имат средено изразен аромат и леко жилаво месо. Първият вид има вкус и месо , подобно на манатарките. Вторият вид е популярен в България под наименованието Кладница. Подходящи са за мариноване и сотиране.
Ето какво мезе спретнах за изстудената ракия:
480 гр пресни гъби (микс), нарязани на удобни хапки
1 малка глава сладък лук
2 скилидки чесън
1 червена и 1 жълта камба ( или пиперка)
свежи подправки (магданоз, мащерка, лимонов босилек)
30 мл олио от гроздови семки (ако желаете ястието топло, можете да ползвате краве масло)
сол, черен пипер и лимон за подправяне
Нарежете на ситно лука и чесъна, запържете ги до златисто в мазнината, добавете нарязаните гъби. Разбърквайте и задушавайте за 10-ина минути с малко вода (20 мл ) под похлупак. Добавете пиперките, нарязани на малки кубчета и зелените подправки в последните минута-две. Овкусете със сол и черен пипер, лимонов сок (опция).
Да ви е сладко!
Светланка,имам изстудена ракия!Взимам я и идвам:)Наздраве!
ReplyDeleteСветле, прекрасно мезенце!
ReplyDeleteПоздрави!
Благодаря, Мони!
ReplyDeleteКате, звучи добре, като идея!:)))))))))
И аз се присъединявам към компанията :)
ReplyDelete