Обичам желирани кремове и десерти. Парфета, панакоти, баварски кремове, шарлоти. Пред мен стои книжка с рецепти издадена през 1982 от държавно издателство “Техника”, име- Сладкарско изкуство, автор София Смолницка.
Каквото и да съм опитвала от рецептите в тази книга винаги се е получавало добре.
Ето и рецептата за крем Дипломат, която следвах с малки изключения. Нямах Добуш тесто, затова ползвах бисквити, а плодовия сироп замених със сладко от боровинки. Също така в част от крема сложих какао, нямах портокалови кори. Не сложих и сметана, защото нямах, но с нея кремът би бил много по-пухкав и я препоръчвам. Въпреки всичко искам да публикувам оригиналната рецепта и технология за крем Дипломат от книжката:
Продукти за 1 доза:
2 ч.ч. прясно мляко
8 яйца (само жълтъците)
¾ ч ч. захар
2 с.л. желатин
3 пакетчета ванилия
2 ч.ч. сметана и 4 с.л. пудра захар за разбиването ѝ
1 изпечен лист от тесто Добуш
25 мл ром или коняк
1-2 с.л. сладко от портокалови кори
гарнира се със сметана и плодов сироп
Желатинът се накисва в студена вода. Портокаловите кори се нарязват на дребно и се заливат с коняка (рома). Жълтъците се разбиват на пяна и постепенно се разреждат с млякото, в което е разтворена захарта. Сместа се загрява на слаб огън до кипване, като непрекъснато се разбърква с тел, докато обемът ѝ се удвои. Прибавя се желатинът и съдът се оттегля от огъня. Разбиването продължава докато сместа се охлади до 25-30°С. Прибавят се 2 ч.ч. сметана, разбита с 4-те с.л. пудра захар. Кремът се ароматизира с ванилията и когато започне да се стяга се насипва в намазана с мазнина форма и се поръсва с отцедените от коняка портокалови кори. Отгоре се слага изрязаният по големината на формата добушов лист и се навлажнява с част от коняка. След като кремът се стегне, формата се обръща в подходящ съд. Кремът се гарнира с предвидената за тази цел сметана, разбита с пудрата захар и се поръсва със сироп. Кремът може да се налее в стъклени чашки със столче и да се гарнира по посочения начин.
Wow, Светле, красота и финес!!!! Прекрасен е крема ти!Чудесна идея е това с добуш-платката! Вкусотия!!!:-)))) Влюбих се в първата снимка!
ReplyDeleteСърдечни поздрави и хубави почивни дни!
Обожавам кремове!
ReplyDeleteОще тези дни ще го опитам, засега само си вземам от твоя:-)
Хубав ден ти желая!
Добро утро! От сега започнах да си мисля за сладки неща :)) И аз много пъти съм попадала на рецепти за кремчето, но никога не бях го правила. Ти обаче ме провокира да го направя.
ReplyDeleteСърдечни прегръдки!
Определено съм фен на този крем! А тази лъжичка от последната снимка направо приканва да си я вземеш :) Поздрави!
ReplyDeleteСветле,
ReplyDeleteтолкова красива снимка си направила :))
А този крем е спомен от моето детство!
Благодаря ти, че ми го припомни!
Сърдечни поздрави и хубав ден!
@Мони,радостни почивни дни и на теб!:)))
ReplyDelete@ Мъх, добре дошла! Наминах вчера през блогчето ти, изпълнено е с лятно настроение, макар и летния грип на детенцето...Надявам се да се засичаме по-често във виртуалното пространство!:)))
@Жани, този крем си заслужава времето и вниманието със сигурност!:)))))
@Габи, вади направо яйцата и млякото от хладилника!:))))
@ Дани, и на мен ми е спомен от детството, че и студентските години. Всяка уважавана сладкарница в Русе и Варна имаше на витрината си крем Дипломат.