Thursday, August 25, 2011

Крем Дипломат


Обичам желирани кремове и десерти. Парфета, панакоти, баварски кремове, шарлоти. Пред мен стои книжка с рецепти издадена през 1982 от държавно издателство “Техника”, име- Сладкарско изкуство, автор София Смолницка.
Каквото и да съм опитвала от рецептите в тази книга винаги се е получавало добре.
 Ето и рецептата за крем Дипломат, която следвах с малки изключения. Нямах Добуш тесто, затова ползвах бисквити, а плодовия сироп замених със сладко от боровинки. Също така в част от крема сложих какао, нямах портокалови кори. Не сложих и сметана, защото нямах, но с нея кремът би бил много по-пухкав и я препоръчвам. Въпреки всичко искам да публикувам оригиналната рецепта и технология за крем Дипломат от книжката:


Продукти за 1 доза:
2 ч.ч. прясно мляко
8 яйца (само жълтъците)
¾ ч ч. захар
2 с.л. желатин
3 пакетчета ванилия
2 ч.ч. сметана и 4 с.л. пудра захар за разбиването ѝ
1 изпечен лист от тесто Добуш
25 мл ром или коняк
1-2 с.л. сладко от портокалови кори
гарнира се със сметана и плодов сироп

Желатинът се накисва в студена вода. Портокаловите кори се нарязват на дребно и се заливат с коняка (рома). Жълтъците се разбиват на пяна и постепенно се разреждат с млякото, в което е разтворена захарта. Сместа се загрява на слаб огън до кипване, като непрекъснато се разбърква с тел, докато обемът ѝ се удвои. Прибавя се желатинът и съдът се оттегля от огъня. Разбиването продължава докато сместа се охлади до 25-30°С. Прибавят се 2 ч.ч. сметана, разбита с 4-те с.л. пудра захар. Кремът се ароматизира с ванилията и когато започне да се стяга се насипва в намазана с мазнина форма и се поръсва с отцедените от коняка портокалови кори. Отгоре се слага изрязаният по големината на формата добушов лист и се навлажнява с част от коняка. След като кремът се стегне, формата се обръща в подходящ съд. Кремът се гарнира с предвидената за тази цел сметана, разбита с пудрата захар и се поръсва със сироп. Кремът може да се налее в стъклени чашки със столче и да се гарнира по посочения начин.



6 comments:

  1. Wow, Светле, красота и финес!!!! Прекрасен е крема ти!Чудесна идея е това с добуш-платката! Вкусотия!!!:-)))) Влюбих се в първата снимка!
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

    ReplyDelete
  2. Обожавам кремове!
    Още тези дни ще го опитам, засега само си вземам от твоя:-)
    Хубав ден ти желая!

    ReplyDelete
  3. Добро утро! От сега започнах да си мисля за сладки неща :)) И аз много пъти съм попадала на рецепти за кремчето, но никога не бях го правила. Ти обаче ме провокира да го направя.
    Сърдечни прегръдки!

    ReplyDelete
  4. Определено съм фен на този крем! А тази лъжичка от последната снимка направо приканва да си я вземеш :) Поздрави!

    ReplyDelete
  5. Светле,
    толкова красива снимка си направила :))
    А този крем е спомен от моето детство!
    Благодаря ти, че ми го припомни!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ReplyDelete
  6. @Мони,радостни почивни дни и на теб!:)))

    @ Мъх, добре дошла! Наминах вчера през блогчето ти, изпълнено е с лятно настроение, макар и летния грип на детенцето...Надявам се да се засичаме по-често във виртуалното пространство!:)))

    @Жани, този крем си заслужава времето и вниманието със сигурност!:)))))

    @Габи, вади направо яйцата и млякото от хладилника!:))))

    @ Дани, и на мен ми е спомен от детството, че и студентските години. Всяка уважавана сладкарница в Русе и Варна имаше на витрината си крем Дипломат.

    ReplyDelete