Friday, August 12, 2011

Клафутис с боровинки в тартлет / Blueberry clafoutis tart



Намираме се в Британска Колумбия, на трийсетина километра източно от Ванкувър, в една от множетсвото ферми за боровинки разположени на Lower Mainland.  Киселинноста на почвата и климата позволяват на това растение да дава отлично количество и качество плод от юли до септември. Култивираните боровинкови насаждения изискват от 6 до 8 години, за да достигнат до зрялост  и да започнат да дават  максимално количество плод, достигат височина 1.50м -1.60м. и могат да живеят над 25 години. Продукцията може дадостигне до 20 тона за акр.

Боровинките са силен антиоксидант поради наличието на антоцианин и значим източник на витамин С. Наблюдава се ползотворното им влияние върху някои видове тумори, редуцират нивото на холестерола, подобряват паметта и общия физически тонус, съдържат фибри, подходящи плодове при инфекции на уринарния тракт.
Брането на боровинки, както и други дребни плодчета като ягоди се извършва на ръка от наемни, сезонни работници. Някои ферми разрешават на крайните си потребители да наберат сами количеството плод, което им е нужно и съответно да го заплатят на по-ниски цени. За късмет, нашето семейство има приятел, който се занимава с отглеждането на тези вкусни и полезни плодчета. След приятелската визита се прибрахме и с кошничка плодчета, при това специално избрани от нас едри, ароматни и сладки.
Успях да запазя малко и за направата на десерт, преди да ги изядем в натурален вид.



Клафутис с боровинки в тартлет


Тартлет:

1 ч.ч. брашно
60 гр краве масло, стайна температура
80 гр захар
3-4 с.л. вода
1 ванилия

Загрейте фурната до 200 °С.
Омесва се твърдо тесто. Разточва се или се оформя с ръце в тавичка за пай с диаметър 23 см и височина 4 см. Има трик как тертлетът да остане гладък и дълбок-когато се разстели в тавичката-форма, върху него се поставя алуминиево фолио, а върху ал. фолио се насипва зрял боб. Аз лично не следвах тази заръка, а просто надупчих тестото с вилица на няколко места.
Пече се до златисто, без да прегаря, приблизително 15-20 мин.



Клафутис-плънка:

¾ ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 ч.ч. боровинки, или достатъчно, за да покрие дъното на тартлета
½ ч.ч. захар
½  ч.ч. брашно
кората на 1 лимон
щипка канела

Разбийте много добре млякото, захарта, яйцата и добавете лимоновата кора и канелата. Излейте върху готовия тартлет с боровинките и върнете във фурната, печете още 20-30 мин или докато се получи приятен загар и боровинките се изпекат.


8 comments:

  1. Светланка, толкова са едри тези боровинки ....
    Тази година пуснаха и у нас със скромната цена 25
    лева :)))
    Много апетитно изглежда твоето клафути!
    Поздрави и хубав уикенд !

    ReplyDelete
  2. Светле,ама как само ме уцели с този прекрасен десерт!Точно рецепти на клафути премятах днес из нета и ми хареса този вариант с кора от маслено тесто!
    Твоето предложение изглежда просто вълшебно!
    А боровинките и аз ги гледах днес,едри но безбожно скъпи.

    Хубави почивни дни!

    ReplyDelete
  3. Светла, чудесен десерт си приготвила!И с боровинки - много ги обичам!
    Поздрави и прекрасен уикенд!

    ReplyDelete
  4. Прекрасни снимки и чудесен сладкиш.
    Интересна информация, потрудила си е!
    Приятелски поздрави!

    ReplyDelete
  5. Благодаря, момичета, за добрите думи! Хубав уикенд ви желая!

    ReplyDelete
  6. Zdravei :) .. mnogo ti blagodaria za vkusotiiskata recepta .. probvah ia vednij s borovinki i vednyj s krushi ... strahotna ! .. snimka s krushite: http://web.stagram.com/p/263425016328974945_190803931

    ReplyDelete
  7. Благодаря,че сподели, Гергана! Добре дошла! Надявам се да намериш и други рецепти, които ти допадат в този блог!

    ReplyDelete
  8. Гергана, с круши изглежда много апетитно, ще трябва и аз да опитам!:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...