Преди 3 седмици възникна идея за виртуално парти и лятна трапеза. С общи усилия на талантливи съмишленички това стана възможно. Гостуват ми Дани - Музика за свободното време,
и Маргарита от И щипка сол, която откликна на призива за приятелско включване.
Настана време и за оповестяването на същинското ни Лятно Градинско Парти, момичета! Знам,че всяка от нас беше заета през това време с множество други ангажименти, но когато става дума за готварство, креативност и забавление ние всички изпитваме една и съща страстJ
Може би идеята да обединим една трапеза, макар и виртуална, ще се превърне в традиция, кой знае!? J Благодаря ви от сърце за отзивчивостта! Надявам се, нашите удоволствие и работа да удволетворят и нашите читатели!
Искрени целувки и прегръдки и ДОБРЕ ДОШЛИ!
Като домакин на това парти разливам тоз час питиетата, за да вдигнем тост за здраве! Малинов инфюжът, създаден от мен, специално по този поводJ както и салата с малинов дресинг, плодове и ядки.
Малинов инфюжън
750 мл водка “Абсолют”
300 гр малини
Малините се накисват във водка за 48 часа. Съхраняват се в затворена стъкленица, в хладилник. След 48 часа накисване на плода, водката се прецежда и връща в бутилка, облагородена с нежния аромат на малините и с красив нежно-розов цвят.
И Салата с малинов дресинг
Салата с малинов дресинг, плодове и ядки
Малиновият дресинг за салата е широко разпространен в Северна Америка. Счита се,че произходът му е средиземноморски, като предимно римски благородници си подправяли летните салати по този начин или с малинов оцет.
Малинов дресинг
100 гр малини
1 с.л. горчица “Дижон”
2-3 с.л. захар
2 с.л. малинов оцет
1-2 скилидки чесън
150 мл олио
щипка сол
Изсипете малините в малък съд, сложете им 2-3 с.л. вода и поставете на котлон. Целта е да покъкрят на слаб огън и да се разкашкат и отделят аромата си. Хубавото на този дресинг е, че можете да ползвате замразени или много меки малини. След 3-4 минути пюрето е готово да се прецеди през гевгир. Използвайте метод на пресиране с помоща на лъжица. Изхвърлете остатъчната маса и семките.
Добавете към малиновия нектар горчица, счукан чесън, захар, малинов оцет и разбъркайте. Олиото добавяйте на тънка струя докато бъркате с телена бъркалка-балон. Щипката сол се слага накрая. От количеството на олиото зависи дали дресингът ви ще бъде със силен вкус или омекотен, гъст или рядък, така че преценете какво количество олио ще е необходимо по ваш вкус.
Аранжиране на салатата, продукти: слата по ваш избор, за предпочитане арагула, листа от глухарче, спанак, бейби чард, червена салата. Ядки и плодове: аз използвах микс от писташио, бадеми и орехи, сушени кренберис и череши, пресни малини. Цветчетата са от лавандула.
***
Ред е да представя предложението на Маргарита от "И щипка сол", което идеално се вписва в допълнение към водката:
Кралски скариди и Мус от козе сирене в Газпачо
Необходими продукти за газпачо:
· 500 гр. добре узрели домати
· 1 месеста червена чушка
· 1 голяма краставица
· 1 глава червен лук
· 3 скилидки чесън
· половин чили
· 5-6 листенца пресен босилек
· 1 с.л. зехтин
· сол и черен пипер
Чушката се запича леко и се обелва. Доматите също се обелват. Всички зеленчуци, босилекът и чесънът се нарязват на едро и се пасират в подходящ съд. Овкусява се със зехтин, сол и черен пипер.
По принцип в газпачото се слага и натрошен бял хляб, но аз умишлено го пропуснах. По желание може да се овкуси и с табаско.
Необходими продукти за мус от козе сирене:
· 100 гр. меко козе сирене
· 100 гр. козе крема сирене
· 2 листенца босилек
· 1 с.л. финно счукан шам фъстък
Босилекът се нарязва колкото може по-ситно и се добавя към двата вида сирене и шам фъстъка. Всичко се обърква много добре и се оставя в хладилник да се стегне.
Необходими продукти за кралските скариди:
· кралски скариди (който колкото иска)
***
Следващото вкусно предложение идва от Пепчо-Храна за мой'те канибали и носи със себе си лятно настроение, представям ви подходящи за градина, парти и барбекю: Шишчета с бекон и полента и Болярско кюфте
Продукти:
1 ч.ч. царевичен грис
2 ч.ч. вода и 1 ч.ч. бульон (пилешки ползвах)
сол на вкус (зависи от бульона)
60-70 гр. масло
няколко ленти бекон
различни видове сирене (в различните кубчета завих синьо, овче и пушено сирене)
черен пипер, зехтин, зелени подправки по желание
Приготвяне:
* Приготвя се правоъгълна кутия с размери прибл. 22/10см. и застила със свежо фолио (полиетиленов плик)
* Водата се възвира, прибавя се солта и изсипва царевичния грис.
* Бърка се енергично, докато се сгъсти и поеме водата - около 4-5 мин.
* Прибавя се маслото, обърква, докато се разтопи в сместа.
* Изсипва се в приготвената кутия, заравнява отгоре и охлажда (прибира в хладилник за 30 мин.)
* Изважда се парчето полента заедно с фолиото и нарязва на кубчета - поне 3/3см.
*
Бекона се нарязва на дълги тесни ивици; сирената е нарязват на парценца
- с големина, колкото парчетата полента, но по-тънки - ок. 5-6 мм.
Бекона се нарязва на дълги тесни ивици; сирената е нарязват на парценца
- с големина, колкото парчетата полента, но по-тънки - ок. 5-6 мм.
* На лента бекон се поставя кубче полента, парче сирене и завива.
* Нареждат се по 3-4 бройки на шишчета за печене.
* Пекат се на сух тиган (плоча, или скара) до зачервяване от двете страни.
*
Изваждат се в чиния, поръсват със зехтин, докато са горещи; малко черен пипер, зелени подправки и гарнитура по желание.
Изваждат се в чиния, поръсват със зехтин, докато са горещи; малко черен пипер, зелени подправки и гарнитура по желание.
Болярско кюфте
Продукти: 1,2 - 1,5кг кайма
150 гр галета, разбъркана със150гр кисело мляко
1 ч л сода за хляб (угасена в млякото)
50мл вино
1 глава ситно нарязан лук
1 яйце
подправки (общо 1 с л ) - кимион, черен и бял пипер, чубрица, лют червен пипер
150 гр галета, разбъркана със150гр кисело мляко
1 ч л сода за хляб (угасена в млякото)
50мл вино
1 глава ситно нарязан лук
1 яйце
подправки (общо 1 с л ) - кимион, черен и бял пипер, чубрица, лют червен пипер
сол на вкус
1 връзка магданоз
200гр кашкавал
300гр гъби
брашно или галета за овалване на кюфтетата, ако ще се пържат
1 връзка магданоз
200гр кашкавал
300гр гъби
брашно или галета за овалване на кюфтетата, ако ще се пържат
Приготвяне:
* Каймата се омесва с всички продукти, покрива с фолио/торбичка и прибира в хладилник за около час
* Гъбите се измиват (избърсват), нарязват на ситно и задушават в малко
вода (в микровълновата) за около 5-6 мин.; магданоза нарязва на ситно;
кашкавала на дебели ивици
* От каймата се правят топки, големи колкото 2-3 нормални кюфтета.
* Ръцете са намасляват с олио и каймата разстила на дланта (или на
чиния, дъска) ; в едната половина поставя 1 лъж. от гъбите, 1 лъжица
магданоз и парче кашкавал
* Другата половина се обръща върху тази, дооформя хубаво с ръце, за да
се запечата отвсякъде кюфтето. С останалата кайма - по горния начин на
още кюфтета :)
* Пече се на скара, но поради липса на такава може и да се изпържат или
изпекат в предварително загрята на висока температура фурна. В повечето
случаи пека във фурната, на хартия, на 250* за 20-30 мин.
Държа да отбележа пред нашите читатели,че не сме се наговаряли кой за какво ще отговаря на трапезата. По добро стечение на обстоятелствата и щастливо съвпадение имаме от всичко, за всеки вкус! J Следващото месно предложение идва от
Мони-Kochzauber , този път направено с пилешко месо, както и идеи за вкусни гарнитури.
Печени пилешки "кебапчета"Продукти:
- 500 г пилешка кайма
- 1/2 червена чушка (много фино нарязана)
- малко чили сос
- 1 пасирана скилидка чесън
- сокът от 2 лайма
- 2 суп. л. ситно нарязан пресен кориандър
- малко зехтин
- сол и черен пипер за овкусяване
Приготвяне:
За пилешката кайма използвах пилешки гърди, които нарязах на парчета, след това смлях в кухненския робот (може и с месомелачка). В купа при каймата добавяме съставките една по една и оставяме за около един час да почива в хладилника.
След охлаждането оформяме от каймата 12 овални парчета, които можем да оформим като кебапчета, забождаме ги на шишчета. Тавата, в която ще ги печем, застиламе с алуминиево фолио, което леко намазняваме. Нареждаме шишчетата отгоре и печем на 180 градуса С, докато станат златисти от всички страни. По време на печенето ги завъртаме, за да се изпекат от всички страни. Можем да поднесем различни гарнитури: салати, дипове, картофено пюре.
- 500 г пилешка кайма
- 1/2 червена чушка (много фино нарязана)
- малко чили сос
- 1 пасирана скилидка чесън
- сокът от 2 лайма
- 2 суп. л. ситно нарязан пресен кориандър
- малко зехтин
- сол и черен пипер за овкусяване
Приготвяне:
За пилешката кайма използвах пилешки гърди, които нарязах на парчета, след това смлях в кухненския робот (може и с месомелачка). В купа при каймата добавяме съставките една по една и оставяме за около един час да почива в хладилника.
След охлаждането оформяме от каймата 12 овални парчета, които можем да оформим като кебапчета, забождаме ги на шишчета. Тавата, в която ще ги печем, застиламе с алуминиево фолио, което леко намазняваме. Нареждаме шишчетата отгоре и печем на 180 градуса С, докато станат златисти от всички страни. По време на печенето ги завъртаме, за да се изпекат от всички страни. Можем да поднесем различни гарнитури: салати, дипове, картофено пюре.
***
Ред е и за десерта! Лято е-разбира се,че десертът е плодов! J Дани-Музика за свободното време ни предлага лекота, свежест, сладост и аромат чрез своите :
Торта с бадеми и желирани плодове
и Домашна Ментова лимонада
50 г самонадигащо се брашно
200 г смлени бадеми
85 г захар
140 г меко масло
2 големи яйца
1/2 ч.л бадемова есенция
За плънката:
2 кофички кисело мляко
4-5 с.л. захар
2 пакетчета желатин
2 кофички от мляко плодове по избор
Разбъркват се продуктите за блат и се изсипват във форма със свалящо се дъно
/моята е с диаметър 26 см/
Дъното и стените се намазват с масло.
Пече се при 190 градуса, предварително загрята фурна, до зачервяване.
Желатинът се разтваря в 100 мл вода, до набъбване.
Млякото се разбива със захарта.
Плодовете се нарязват на парчета.
Аз използвах кайсии, малини и череши.
набъбналият желатин се разтапя на водна баня, без да завира.
Изсипва се в млечно -плодовата смес.
Оставя се да изтине и да започне малко да стяга.
След това се изсипва върху блата във формата.
Държи се до пълно желиране в хладилник.
2 кофички кисело мляко
4-5 с.л. захар
2 пакетчета желатин
2 кофички от мляко плодове по избор
Разбъркват се продуктите за блат и се изсипват във форма със свалящо се дъно
/моята е с диаметър 26 см/
Дъното и стените се намазват с масло.
Пече се при 190 градуса, предварително загрята фурна, до зачервяване.
Желатинът се разтваря в 100 мл вода, до набъбване.
Млякото се разбива със захарта.
Плодовете се нарязват на парчета.
Аз използвах кайсии, малини и череши.
набъбналият желатин се разтапя на водна баня, без да завира.
Изсипва се в млечно -плодовата смес.
Оставя се да изтине и да започне малко да стяга.
След това се изсипва върху блата във формата.
Държи се до пълно желиране в хладилник.
Домашно приготвена лимонада с мента:
2 1/2 ч.ч.вода
2 ч.ч. захар,
се поставят в тенджера до пълно разтваряне на захарта.
6 лимона
3 портокала /изцедени/
2 с.л. настъргана кора на лимон
1/4 ч.ч листа от мента
сироп от мента /опция/
В охладения сироп се добавят сока от плодовете, настърганата кора и листата от мента.
Аз добавих и малко сироп от мента, готов /купен/
Оставя се няколко часа, за да се усвои аромата от листата.
Прецежда се и се съхранява в хладилник.
Разрежда се с вода според вкуса.
Блягодаря още веднъж за участието и за хубавите мигове, момичета! Извинявам се за различния шрифт на места. Нарочно обработих формата на целия текст да изглежда еднакъв и се получи добре, но се наложи да поправя на две места при вече публикувана статия, обаче-всяко влизане за редакция създаваше все повече проблеми и обърквации на шрифт и места на снимките -невероятно бъгав е този блогспот!:))))
ReplyDeleteСветланка, наслада за душата е това парти :))))
ReplyDeleteБлагодаря за поканата и прекрасната организация!
Благодаря на момичетата за чудесните предложения!!!
За мен участието и похапването на тези вкуснотийки бе удоволствие!
Поздрави и хубава вечер!
Страхотно парти сте си спретнали :) Поздравления!
ReplyDeleteСветланка, поздрави от "Пепеляшка" - Мария!
ReplyDeleteИзвинява се, че има проблеми с профила при опит да коментира и си взима от всичко приготвено!
Ехаааа! Страхотно парти сте спретнали! Още като видях кулинарния екип бях сигурна, че всичко е било не само много вкусно, но и приготвено с много любов и добро настроение :) Поздравления!
ReplyDeleteП.П. Току що списъкът ми с нови рецепти за изпробване се увеличи многоооооооо :)
Здравей, Светлана.
ReplyDeleteСега откривам твоя блог и попаднах направо на парти - трапезата и компанията са прекрасни :) С останалите дами взаимно си надничаме по страничките :), но сега с огромно удоволствие ще следя какво става и в твоето виртуално кътче.
Сърдечен поздрав!
Много сте мили, Всичките! Благодаря за добрите думи и ДОБРЕ ДОШЛИ!
ReplyDeleteЛети, Габи, Пепеляшке, Еос много се радвам,че се присъединихте към нашата група!
Дани, добре свършена работа!
С Пепеляшка се знаем, мисля от форум Вкусно и Красиво, аз използвах ник Джинджър там, но вече не....Съжалявам,че е имала проблеми със софтуера, то и аз днес установих,че не е много приятелски настроен...!?
Прегръдки и целувки за всички гости!
Светле, чудесно се е получило!
ReplyDeleteБлагодаря от сърце за поканата и отличната организация, както и за вкусотиите на другите момичета.:-))Удоволствие за мен бе да участвам и да похапвам от всичко!
Сърдечно ти благодаря, Светле!
Това е страхотна идея!Браво Светле!И аз като Лети идвам за първи път и попадам на богата трапеза!Поздрави:)
ReplyDelete@Мони, удоволствието бе мое, всяка една от вас се справя отлично с писането на готварски рецепти!:))) и разбира се, приготвянето им!
ReplyDelete@Кате, добре дошла! Настани се удобно, почерпи се!?:)
Светле,бих си хапнала от всичко в компанията на тези чудни напитки,и най-вече вас,домакините на това уютно парти!
ReplyDeleteПоздрави за идеята!
Светла, страхотно парти и още по - страхотни ястия!!!Много ми хареса желираната торта - чудна е!
ReplyDeleteПоздрави и успешна нова седмица!
Aелис, добре дошла!:)
ReplyDelete