Friday, November 30, 2012

Баница с гъби и кашкавал / Filo pastry with Chanterelle, Crimini, Portabella, and Cheese /Manataropita


Много обичам гъби, ако са горски още по-добре! Преди няколко дена в магазина намерих местни, диви гъби Шантарел-Chanterelle (Cantharellus cibarius), които растат в иглолистни гори през есента. Подходящи са за крем супи и гарниране. Имат вкус, който наподобява краве масло и се считат за деликатес в Западна Канада. Също така ползвах гъби Портобела и Кримини.


Винаги държа в хладилника си кори за баница. Имам и едни фолио-формички за пай, които ми вършат чудесна работа за малки, индивидуални баници. Две рула с по три кори се събират в тях и изпичат идеално! Същия ден, в който се прибрах с горските гъби у дома тези кори за баница ми послужиха успешно.

Ето и продуктите за 2 порции:

·      6 бр кори за баница, Filo pastry sheets
·      500 гр гъби
·      3 XL яйца
·      2 бр шалотс или ½ малка глава лук
·      140 гр Kашкавал-настърган, Kashkaval
·      60 гр краве масло (40 гр за гъбите и 20 гр за намазване на тавичката и корите, след като се завият с плънката и сложат в тавичката)
·      1 с.л. чубрица, Summer savory (Satureja hortensi)
·      50 мл газирана вода
черни сусамови семенца за цветови контраст-опция

Лукът се запържва до златисто в маслото, добавят се гъбите, задушават се докато останат на мазнина. Разбъркват се периодично.Подправят се с чубрица, сол и черен пипер.
Настърганият кашкавал се смесва с яйцата.



Три по три корите се напръскват със сместа от гъбите, настъргания кашкавал и яйцата. Завиват се на руло и се слагат в намазана с масло тавичка. Заливат се с газираната вода, поръсват се със сусамовите семенца и се пекат около 20 минути при 200°С.


5 comments:

  1. Светле,тази баница така ме грабна.........,че чак ме понесе в небесата!:)....Ох,много ми хареаса!Браво!

    ReplyDelete
  2. Благодаря! На пръв поглед нищо особено, класическа комбинация между гъби, лук и кашкавал, но е много вкусна!:) Хубав уикенд!

    ReplyDelete
  3. Страхотна баница и на мен много допадна. Ще пробвам непремено. Благодаря за споделената рецепта!
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  4. Светле, баницата ти ухае страхотно!
    Обичам банички с гъби и ще опитам непременно и твоята!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ReplyDelete
  5. Благодаря Диана и Дани! Много сте мили! Весели празници!

    ReplyDelete