Tuesday, November 6, 2012

Обредно варено жито


На 8-ми ноември се почита Архангел Михаил, онзи който отнася душите на мъртвите в отвъдното според християнската традиция и е техен покровител. Понеже съботите според християнския календар се отреждат за помен на починалите Голяма Задушница (Мъжка задушница) се пада винаги в съботата преди 8-ми ноември.
Вареното жито символизира светата троица, както и заобикалящия ни свят и според обредния канон се прави на три пласта, като те не се смесват един с друг: житото е земята, трохите са хората, а пудрата захар символизира сладоста на рая. В житото обикновено се слагат млени орехи и настъргана кора от лимон-отново плодове на земята.
 Ето как правим обредно варено жито у дома:

Предпочитам да ползвам булгур (тур.-bulgur). Това е съвсем едро, мляно твърдо жито, сварява се по-бързо. Обикновено се вари с вода в съотношение 1:6. Житото и водата се слагат заедно в дълбока тенджера на котлона. Когато водата започне да ври, се намалява температурата и остава да къкри. След като омекне се похлупва с капак и повива, за да попие остатъка от водата, “пренощува” както казваше баба ми.
На следващия ден се смесва с млени или фино счукани орехи и настъргана кора от лимон; реди в чиния под формата на хълм. Поръсва се с пласт натрошени, обикновени бисквити, а след това с пласт пудра захар. Количеството, което виждате на снимката е правено със следните продукти:

·      ½ ч.ч. булгур
·      3 ч.ч. вода
·      ½ ч.ч. млени орехи
·      1/3 ч.ч. счукани бисквити
·      настъргани кори от 2 лимона
·      3-4 с.л. пудра захар


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...