Това е риба (Pangasius bocourti) от рода на сома, която живее в река Меконг (Виетнам) и се предлага на световния пазар. В Европа, вероятно и в България е позната под името Пaнгасиус. Месото ѝ е бяло, плътно, без дребни кости, удобно за приготвянето на филета.
2 порции
· 4 филета пенгасиус (около 800 гр)
марината:
· 1ч.л. куркума (турмерик)
· 1 ч.л. къри
· щипка млян кориандър
· щипка индийско орехче
· сок от ½ лимон
· 1 ч.л. горчица
· 1 ч.л. чили паста (Sambal-oelek)
· 3-4 скилидки чесън, пресовани
· 3 с.л. олио
· 3-5 с.л. вода
· сол
Маринатата се забърква в купа, след което с нея се намазват филетата риба. Рибата се реди в тава за печене, залива се с остатъка от маринатата и се пече около 20 минути при 190°С.
Същата комбинация от подправки приложих и при ципура с картофи на фурна-резулатът беше отличен! Предварително задуших картофите в тиган със същите подправки, малко мазнина и вода, защото те по принцип имат нужда от по-дълга термична обработка отколкото рибата.
P.S. Шишчетата от първата снимка са зеленчукови, като зелечуците са бланширани във вряща вода за 3-4 минути, след което са пържени с яйце. Обикновено ги топя в брашно-яйце-брашно, но тази седмица в менюто ни не присъстват брашно и подобни. Ако решите да ги правите, препоръчвам класическата панировка, която съдържа бяло пшеничено брашно!
No comments:
Post a Comment