Friday, November 9, 2012

За брюкселското зеле и сексаОтново избирам да споделя с вас рецепта с брюкселско зеле, но този път с бекон. След кратко ровичкане в мрежата, научих че този зеленчук сваля холестерола, спомага за функциите на щитовидната жлеза, съдържа витамини А, С, К и Е, добър антиоксидант е, подпомага кръвоносната система. Не всички са любители на тези симпатични зелчета обаче, а това може да е следствие от лош опит. Приготвянето на брюкселското зеле е също като секса, ако го правите- правете го правилно, за да ви хареса.
Дълги години и аз подминавах щанда с броколи, заради спомен за неприятен вкус от едно новогодишно парти в хотел “Рига” (Русе) –готвачът беше нахвърлял в чинията сварени зелки без сол, без каквато и да било подправка-уж за гарнитура. Тази есен реших да дам отново шанс на зелените дребосъци и резултатите не са никак лоши, дори напротив.

Брюкселско зеле с пушен бекон и лук

2 порции

·      20 бр брюкселско зеле, срязано по дължина наполовина
·      100 гр сурово-пушен бекон
·      1 малка глава лук, нарязан на ситно
·      2 с.л. вода
·      сол (опция) Забележка: аз не ползвах сол, понеже беконът беше солен

Желателно е да се ползва тефлонов тиган.
Беконът се нарязва на дребно и се запържва, ако мазнината е прекалено много, част от нея се отстранява с помоща на супена лъжица. Така се редуцира количеството ѝ. Добавя се лука, запържва се до златисто, след което идва ред на зелките и 2 супени лъжици вода. Слага се похлупак, за да се задушат. Когато останат на мазнина всяка зелка се обръща с плоската си част към тигана, за да придобие примамлив, карамелен загар.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...