Отново избирам да споделя с вас рецепта с брюкселско зеле, но този път с бекон. След кратко ровичкане в мрежата, научих че този зеленчук сваля холестерола, спомага за функциите на щитовидната жлеза, съдържа витамини А, С, К и Е, добър антиоксидант е, подпомага кръвоносната система. Не всички са любители на тези симпатични зелчета обаче, а това може да е следствие от лош опит. Приготвянето на брюкселското зеле е също като секса, ако го правите- правете го правилно, за да ви хареса.
Дълги години и аз подминавах щанда с броколи, заради спомен за неприятен вкус от едно новогодишно парти в хотел “Рига” (Русе) –готвачът беше нахвърлял в чинията сварени зелки без сол, без каквато и да било подправка-уж за гарнитура. Тази есен реших да дам отново шанс на зелените дребосъци и резултатите не са никак лоши, дори напротив.
Брюкселско зеле с пушен бекон и лук
2 порции
2 порции
· 20 бр брюкселско зеле, срязано по дължина наполовина
· 100 гр сурово-пушен бекон
· 1 малка глава лук, нарязан на ситно
· 2 с.л. вода
· сол (опция) Забележка: аз не ползвах сол, понеже беконът беше солен
Желателно е да се ползва тефлонов тиган.
Беконът се нарязва на дребно и се запържва, ако мазнината е прекалено много, част от нея се отстранява с помоща на супена лъжица. Така се редуцира количеството ѝ. Добавя се лука, запържва се до златисто, след което идва ред на зелките и 2 супени лъжици вода. Слага се похлупак, за да се задушат. Когато останат на мазнина всяка зелка се обръща с плоската си част към тигана, за да придобие примамлив, карамелен загар.
No comments:
Post a Comment