Wednesday, November 21, 2012

Ден на християнското семейство

Въведение Богородично-19 ноември е един от големите вселенски празници. Църквата отбелязва денят, когато тригодишната Мария, обречена на Бога от престарелите си родители Йоаким и Анна, била въведена в Йерусалимския храм. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. С решение на Светия синод на Българската православна църква от 1929 г.,” Въведение Богородично” се чества и като Ден на християнското семейство и православната младеж. Семейството е призвано да обгради децата с любов, разбиране и търпение и да възпита у тях християнските добродетели.
Въведение Богородично попада в Коледните пости. Макар и постна трапеза на семейната вечеря трябва да е отрупана с лакомства за децата- истинското богатство на християнското семейство.В миналото българите оставяли масата неразтребена,за да слезе Богородица да похапне и благослови дома и семейството. На този ден по време на църковната служба вярващите приемат Свето причастие.

И понеже ние решихме (нашето семейство) да изключим месото от менюто си през времето на тазгодишните Коледни пости, за довечера съм планирала палачинки от гречка, кьопоолу и сиренце.

No comments:

Post a Comment