Sunday, November 25, 2012

Домашно Маскарпоне / Home Made Mascarpone
Без особена причина вчера ми хрумна да потърся в Мрежата информация за това как се прави Маскарпоне в домашни условия. Мисля, че студеното време предизвиква основателен копнеж за богати на калории десерти. Оказа се,че не е никак трудно, напротив (!) и далеч не заслужава завишените цени по магазините.
 Технологията научих от ТУК-англ.
 Следващите стъпки, които предприех бяха следните: Сдобих се с

·      1л. готварска сметана, 33% масленост и
·      1 лимон

Ако решите да опитате и вие ще ви трябват също така тензух, цедка и/или филтри за кафе.
Технологията е следната: сметаната се слага в дълбок съд на котлона, за да достигне температура приблизително 88°С, като се бърка с дървена шпатула, за да не загори. Ако нямате готварски термометър, това е времето през което водното съдържание се изпарява и сметаната къкри слабо. Температурата на котлона се редуцира, за да остане постоянна-средна. Гъстотата на крайния продукт зависи от това колко време ще държите сметаната на котлона така и я разбърквате. Аз предпочетох 10 минути. Лимонът се изцежда и сокът му се излива в сметаната. Най-вероятно ще забележите веднага коагулацията на белтъците.
Когато сметаната започне да се отделя по стените на съда и наслагва по лъжицата (приблизително още 5 минути) се отстранява от котлона и оставя да изстине до стайна температура.
Течността се излива в цедка с филтри или няколкопластов тензух и оставя в хладилника, за да се оцежда. На следващия ден би трябвало да имате домашно правено Маскарпоне.
Аз ползвах цедка и филтри за кафе-машина и на следващия ден имах около 60 мл оцедена течност.
Това е, нищо сложно-само малко време и много търпение!:)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...