2 порции
· 400 гр брюкселско зеле, (сравнително еднакъв размер, ако има по-големи-срежете ги наполовина)
· 30 гр краве масло
· 150 гр гъби
· лук
· чесън
· сол и черен пипер
· Азиаго или Пармежан
В разтопеното масло се задушават до златисто лук и чесън. Добавят се гъбите и зелките, овкусяват се със сол и черен пипер, налива се вода (приблизително 30 мл) и се похлупват с капак, за да се задушат и зеленчуците. Тиганът се раздрусва няколко пъти, докато зеленчуците останат на мазнина. 6-7 минути са достатъчни, иначе брюкселското зеле придобива неприятен аромат, то трябва да остане хрупкаво и свежо.
Забележка: от значение е и колко пресни са гъбите, защото те също пускат вода.
Готовите зеленчуци се гарнират с настъргано Азиаго или Пармежан.
Светле, не се ли вари предварително зелето, или това задушаване е достатъчно?
ReplyDeleteНе консумирам много от зелето, заради една специфична миризма!
Твоето предложение ми харесва :)
Хубава седмица!
Здравей, Дани! Не, не се вари предварително. Именно продължителната топлинна обработка на този зеленчук предизвиква неприятна миризма на варено или развалено зеле. Прегръдки и хубава седмица и на теб!:)
ReplyDelete