Friday, November 9, 2012

Посоле-обредната супа на маите -Pozole soup

Поради техническа неизправност публикувам тази рецепта отново:



Докато бях в Мексико имах шанс да опитам традиционната супа за източен Юкатан, в околността на пирамидата в Чичен Итца. Това е супа, която в днешно време се прави от свинско месо и кости, обикновенсо свински крачета, прясно мляко, червен пипер и царевица. Често към нея се добавят пилешко месо или морски продукти. Силно наподобява по вкус българската шкембе чорба и се използва както ние ползваме курбан чорба, в смисъл на жертвоприношение. Любопитно е да се отбележи, че само до преди няколко века тази храна за маите е била приготвяна, след като племенните вождове са изтръгвали ритуално сърцата на своите пленници (от други племена) и са я приготвяли с човешкото месо, тъй като се вярва,че Бог направил човек от царевично тесто. Маите наричат себе си “деца на царевицата”.

Супата, която виждате на първата снимка е от мексиканския ресторант в курорта, а супата на втората снимка е правена у дома, всъщност тази вечер. Разбира се с повечко месо и продукти относно бульона, и радвам се да съобщя-не от човешко месо!



Ако желаете да опитате тази супа, рецептата е лесна!

·      1 бр. свинско краче
·      6 пилешки крилца
·      12 кралски скариди
·      6 миди Сен-Жак (опция)
·      1 ч.ч. прясно мляко
·      1 ч.ч. варена царевица
·      50 мл царевично олио
·      3 с.л. червен пипер
·      3 с.л. царевично брашно
·      2 дафинови листа
·      чили (на вкус)
·      млян черен пипер (опция)
·      лук и чесън (опция)
·      сол на вкус и вода около литър и половина

Сварете месото (с лук, чесън, дафинов лист, сол и черен пипер) в тенджера под налягане или в обикновена тенджера докато бульонът стане гъст и се редуцира до 1/3 от обема си. Прецедете и обезкостете.
Запържете царевичното брашно и червеният пипер в олиото, добавете млякото и бъркайте докато стане гъста каша. Добавете кашата към бульона и оставете на котлона да къкри. Добавете царевицата и месото. Овкусете с чили (лют, червен пипер). Морските продукти се добавят в последните 5-6 митути преди отнемането на супата от котлона.

На втората снимка също така: бананов чипс с халапиньо, агаве-текила “Patron” -reposado, което означава отлежала.

No comments:

Post a Comment