Monday, August 29, 2011

Фритарс с грис / Semolina Fritters


В ресторантът, в който работя сега подготвяме меню за безглутенови храни. Останах изненадана колко хора страдат от непоносимост към глутена или имат така нареченото силиак заболяване. Освен, че по неволя клиентите ни търсят  безглутенови изделия и по диетични причини. В блога си имам две рецепти за безглутенови палачинки, като едните са с брашно от елда, а другите са с царевично брашно. В интернет могат да се намерят задоволително количество рецепти без глутен, че дори и на донътс (понички). Основните заместители на пшениченото брашно са брашно от ориз, картофи, царевица, както и различни нишестета, (тапиока, ориз, царевица, амарант и др.) Ентусиазмът на шефа ми ме подтикна да направя фритарс у дома, па макар и с глутен.



Днес ще дам рецепта за понички или фритарс, които съдържат глутен, но са направени с грис.

2 малки яйца или 1 голямо яйце
25 гр краве масло
200 мл прясно мляко
125 гр грис
4 с.л. захар
2 ванилии
щипка сол
Готовите фритарс могат да се поръсят с  пудра захар и канела или сиропират.

Загрейте млякото и карвето масло, захарта, ванилията и солта на котлона до кипване. Добавете гриса, доктао разбърквате с дървена лъжица. Бъркайте, докато се образува твърда топка тесто, която се отлепя от стените на съда. Дръпнете настрани от котлона и добавете яйцата едно по едно. Продължете да бъркате докато тестото абсорбира ейцето (яйцата). С помоща на две лъжички за чай оформяйте малки топчици и ги пускайте в дълбок съд с много олио, което е достигнало температура 180°С. Пържете до кафеникав загар. Изваждайте и поставяйте върху салфетка, за да попие ненужната мазнина.  Поръсете с пудра захар, в която има канела или сиропирайте. В моя сироп вода към захар (1:1) сложих канела, карамфил и ром за аромат.


3 comments:

  1. Светле, тук също доста хора имат непоносимост към глутена. Дори често, когато правя сладки неща, които съпругът ми носи в работата, ми е казвал, че има 1-2 колеги, които не могат да хапват обичайните. Благодаря ти, че обърна внимание и спомена, че имаш и други рецепти, ще се възползвам при случай със сигурност!
    Хубави дни ти желая!:-)))

    ReplyDelete
  2. Много изкушаващо и сладко предложение! Напомня ми толумбичките ни, но ще пробвам с грис, за да разбера разликата :)

    ReplyDelete
  3. И на мен рецептата ми звучи интригуващо,а поничките са станали страхотни,много апетитни!

    Поздрави,Светле!

    ReplyDelete