Sunday, August 14, 2011

Таро / Колоказия / Трилистник-зеленчук

Таро или Colocasia Esculenta (колоказия, трилистник) е тропическо растение, което се използва от хората по света за прехрана,  като се употребяват всички части на това растение-зеленчук (листа,  дръжки, корен). Тарото е изключително здравословно, но обикновено не се яде в суров вид, защото е токсично.
Освен това има raphides, малки като връхчета на игли кристалчета с форма на калциев карбонат, наречени калциев оксалат. Природата се е потрудила това растение да бъде добре защитено от насекоми вредители. Не се тревожете, след термична обработка растението е напълно годно за ядене! Пример: грудките се варят 45 минути в тенджера под налягане или най-малко се варят 1 час в обикновен съд.

Тарото е ползвано в кухните по цял свят: Бангладеш, Бразилия, Китай, Кипър, Ямайка, Япония, Ливан, Малдивите, Непал, Филипините, Полинезия, Индия, Южна Корея, Испания, Суринам, Тайван, Турция, Виетнам, Западна Африка, Западна Индия, и дори в САЩ. Вчера се загледах в корени-грудки на таро (колоказия) в близкия супермаркет и последва разследване чрез интернет и събиране на повече информация. Тук отварям скоба, че баща ми отглежда колоказии от години, някои от тях достигат височина 2 м и имат над 9 листа. До днес не знаех,че това популярно като декоративно растение у дума става и за ядене (!) , с нетърпение очаквам да му съобщя новинатаJ))))


 Хората правят различни видове ястия с таро, готвят го с различни меса, с риба или раци, вместо картофи, като подправка в производството на сладолед и сладкиши, приготвено в доматен сос, на супи или каши, чипс и бебешки пюрета. Също така, в някои култури се използва таро като лекарство, особено против ухапвания от насекоми. Хранителни вещества, които могат да бъдат намерени в една чаша (145 грама) от варени Таро Листа със сол са:
- Витамин В1, тиамин
- витамин В2, рибофлавин (добра сума)
- Витамин B3, ниацин
- Витамин В5 , пантотенова киселина
- витамин В6, пиридоксин
- витамин B9, Фолиева киселина, фолиева киселина
- витамин С (големи размери)
- Протеини
- Калций
- Желязо
- Магнезий
- Фосфор
- Калий
- Натриев
- Цинк
- Медни
- Манган (добра сума)
- Селен
- естествени мазнини
- Омега 3 мастни киселини
- Омега 6 мастни киселини
- Въглехидрати
- Фибри


 Възможни ползи за здравето на листата от Таро са следните:

-Подобрява зрението
-Бори се с вирусни инфекции
-Предпазва от вирусни инфекции
-Намалява шансовете за нощна слепота
-Овлажнява кожата
-Овлажнява роговицата на очите
-Овлажнява лигавицата на устната кухина и подобрява еластичността ѝ
-Има антиоксидантно действие
-Предпазва от свободните радикали
-Предпазва клетките от кислородни щети
амалява чувствителността към светлината
-Подобрява кожата около очите
-Поддържа добра кожата
-Поддържа здравината на костите, косата, ноктите, зъбите
-Нормализира нивото на кръвната захар
-Поддържа здрава щитовидната жлеза
-Подтиска гаденето
-Нормализира нивото на холестерола
-Помага за предпазване от загуба на слуха
-Подобрява функционирането на нервната система
-Подобрява мускулната функция
 Намалява раздразнителността
-Намалява умората
-Понижава шанс за сърдечни проблеми  и високо кръвно налягане
-Предпазва от хронична диария
-Подобрява зарастването на рани
-Подобрява усвояването на желязо
-Подобрява белодробното здраве
-Предпазва от чести настинки
-Предпазва от чести инфекции

След, всичко изписано до тук излиза,че това е едно растение чудо, току под носа ни, защото предполагам много домакини в България имат трилистник в дома си.

6 comments:

  1. От вчера ми се мярна публикацията ти за цветето, но понеже бях заета с писане оставих четенето за после.
    На знаех, че трилисника се яде! Какъв вкус има?
    Знаеш ли да го готвиш?

    ReplyDelete
  2. Здравей, Жени! Попаднах в магазина на корени от таро и се заинтересувах. Знам,че трябва да се готви продължително, за да се премахне токсичността му. Днес видях китайски сладки мочи с таро и знам, че съм виждала чипс от таро, но не се сетих да потърся и купя, за да го опитам. Във всеки случай има множество рецепти в интернет с "taro".

    ReplyDelete
  3. Не вярвам в България някой да се престраши да опита трилистника в чинията си, че даже и в Гърция. Иначе много интеревсно и екзотично звучи.
    Дори тревите, за които пиша и аз в блога и са класика в традиционната кухня се възприемат от българите с недоверие. Единствено тези, които са живяли в Гърция не им се чудят.
    Поздрави и те подкрепям за труда, полжен да напишеш поста!

    ReplyDelete
  4. И аз не вярвам, Жани, но е добре да се знае:))))за всеки случай:)))))

    ReplyDelete
  5. Много подробна информация!
    В блога ми в момента има ястие (http://www.mycookingbookblog.com/taro-kolokasi-s-parjoli-kartofi-i-celina-na-furna/)с него и понеже когато писах поста си, не бях сигурна в названието на български (оказа се, че съм го улучила), читател пусна линк съм статията тук!
    Уверявам ви че няма нищо страшно да се консумира и е невероятно вкусно! Когато го опитах за пръв път си помислих, че явно е някакъв вид много вкусни картофи, защото на това ми заприлича най-много!
    Тарото е много популярно и в Гърция и Кипър, а хората на тези места знаят как да го готвят!
    Страшно е вкусно, честно казано едва ли има Българин който е бил по-продължително тук на острова или в Гърция и да не се е случвало да го опита, поне веднъж.
    Знам, че има няколко вида, но не съм напълно сигурна дали, тези които се отглеждат, за да се консумира корена са по различни от растението известно като трилистник, което може да се закупи от цветарските магазини.
    Поздрави!

    п.п. между другото тук може да се пише само с акаунт в блогер... не е злетова да се оправи :)
    Maria Miteva-Christou www.mycookingbookblog.com

    ReplyDelete
  6. Добре дошла, Мария! Благодаря за коментара, както и за забележката, не знаех,че съм отметнала тази опция-ще я погледна.Всичко добро!

    ReplyDelete