Sunday, August 28, 2011

Пиле Виндало


Виндало  (Balti Chicken Vindaloo) е популярно къри ястие в Индия и наподобява португалското Carne de Vinha d’Alhos което представлява свинско с винено-чеснов сос. Сравнено с българските ястия, спокойно можем да кажем, че това ястие напомня яхния с пиле и картофи, в която  има вино и сосът е на доматена основа. Разбира се подправките са уникални за всеки един от споменатите географски райони и това прави ястието различно.

Днес реших да сготвя нещо с вкус от далечния изток, понеже близо до нас има фестивал на сикхите. Канада е страна, която зачита културните традиции и наследство на своите граждани.
На тази снимка, които направих вчера две индо-канадки рисуват с къна:






Рецептата взех от готварска книга, която ме грабна преди години с красивите си снимки и ясните си кратки рецепти (Best Ever Indian Cookbook) и сега е част от колекцията ми готварски книги. Направи ми впечатление, че виното е заменено с оцет, но намирам това за логично. Индия е страна, където алкохолът не е на почит поради религиозни причини, освен че е горещо и виното-такова каквото го познаваме ние не е напитка, която би съхранила за дълго своите вкусови качества. Препоръчва се лютивината в къри-ястията да се гаси с вода или студено ласи-напитка от кисело мляко, плодов сок или вода, захар и подправки. Въпреки това аз предпочитам и препоръчвам компанията на ледена India Pale Ale (вид бира) J
След порция вкусно пиле Виндало и ароматна чаша бира се позаинтересувах относно алкохолните местни напитки за Индия и открих  няколко интересни такива, които си струва да спомена в блога си, но това ще стане в близките дни.
За сега, предлагам ви рецептата:

Пиле Виндало

4 пилешки бутчета
2 картофа
2 -3 глави лук
*(аз сложих жълта тиквичка, патладжан, зелен фасул, за да “поразчистя хладилника”-както се казваJ)))), но те не са споменати в рецептата
3 с.л. доматено пюре
3 домата, смлени
2 скилидки чесън
30 мл олио
3 с.л. оцет или вино
4 с.л. млян червен пипер
2-4 дафинови листа
1 ч.л. млян кориандър
1 ч.л. сух джинджифил
1 ч.л. млян кимион
1 ч.л. кимион на зърна
1 ч.л. млян чимен (fenugreek)
1 ч.л. къри
1-2 с.л. чили паста или сух, лют червен пипер
сол

Смесете подправките, смлените домати и доматеното пюре, оцета (виното), мариновайте пилешкото месо. Нарежете лука на полумесеци и картофите на едро. Задушете лука, пилето и чесъна в мазнината. Изсипете всичко в тава за печене, добавете картофите и 2 чаши вода. Покрийте с фолио и печете на средна температура около час или до готовност. Махнете фолиото и запечете на горен реотан. (Забележка: в оригиналната технология се изисква ястието да къкри продължително време върху котлон, преценете сами кой вариант би бил предпочетен от вас). Сервирайте с наан (хляб) или познатите у нас пърленки.
Приятен ден! J

4 comments:

  1. Вкусно изглежда, но без месцето :))

    Светлана, имам една награда за теб в блог, намини да си я получиш :))

    ReplyDelete
  2. Месцето не се вижда много на тази снимка или ти си вегетарианка?:))))Благодаря за наградата!

    ReplyDelete
  3. Светле, пиленцето изглежда много вкусно.:-))) За мен си остава най-предпочитаното месо.
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  4. Светланка,рецептата много ми хареса и задължително ще я пробвам!Прегръдки:)

    ReplyDelete