Friday, August 26, 2011

Да си поговорим за сладка и конфитюри!?


Виждам, че из блоговете вече има сладка от няколко сезона, а моят блогспот тепърва ще навърши годинка  през септември, време ми е и аз да се включа в сладостното суетене.
Израстнах в къща с голям двор, който имаше множество плодови дръвчета, а майка- любител кулинар ежегодно приготвяше задоволителни количества сладка и конфитюри от разнообразни плодове. Изброявайки ги тук и сега имам усещането за аромата, който се носи из стаите и двора от варенето им: често правени сладка у дома бяха сладката от ягоди и малини, сладката от зелени и зрели смокини, конфитюрите от кайсии, желето от дюли, сладката от сини сливи и круши с индрише.
 Понеже имам баба във Велинград и лятото редовно ѝ ходехме на гости, сладката от диви, горски плодчета-ягодки и боровинки редовно бяха част от сутрешната ни закуска с пържени филийки, бухтички или палачинки.
 В последствие страстта към правенето на сладка се зароди и у мен. Случвало се е да имам плодчета само за едно бурканче, но да го направя. Понякога просто го оставям в керамична купа с капак в хладилника, за да има за в близките дни. Помня,че по едно време у мен нарастна желанието за други сладка, събирах рецепти от комшийките и бабите в махалата, експериментирах сама. Направих сладко от малки, цели крушки; сладка от вишни, къпини и сладко от лимони. Сладкото от лимони определено бе хит за сезона!:) Много исках да направя печено сладко от сини сливи с орехова ядка и прословутото, русенско “бяло сладко”, но така и не намерих време. Минаха години, сега когато имам възможност ароматното вариво винаги е в синхрон с доброто ми настроение и винаги търся нови идеи.
 Миналата година имах шанс да опитам гръцко, бяло сладко с мастикс-много ми допадна, а в едно готварско списание попаднах на три идеи за сладка с алкохол: черешово сладко с бърбън, боровинков сос с лавандула и лимончело (лимонов ликьор), джинджифилово-прасковен конфитюр с бренди. Не звучат ли зашеметяващо вкусно!?:))))
Още малко за сладката и конфитюрите, но вече от професионална гледна точка:
Ако желаете да запазите плодовете цели насипете захар върху плода и оставете да престои поне 8 часа. Варете картко време от кипването най-много 10 мин и оставете да престои още време.След това сварете пак. Целта на тази технология е да се изравни захарното съдържание в плода и в сиропа около него с възможно най-малко термична обработка.
Често се ползва допълнително пектин.
Разликата между сладко, конфитюр, мармалад и желе е в захарното  им съдържание, количеството пектин и наличието на плод. Желетата са богати на пектин, но са бистри или прецедени, без плод, съдържанието на захар обикновено варира от 25% до 55%. Мармаладите са богати на пектин и плод (твърда маса), като захарното съдържание може да варира, но обикновено е ниско. Конфитюрите са богати на пектин и със захарно съдържание под 65%, съдържат плод. Сладката са с високо съдържание на захар, малко пектин, имат плод.
В сладката се слагат също ароматни подправки или треви. Често използвани са следните: звездовиден анасон, канела, карамфил, индреше, мастикова смола, лавандула, жасмин и др.

Надявам се да съм била полезна с кратката информация, дадена по-горе! Пожелавам Ви сладки дни!:)

4 comments:

  1. Привет, Светле!:-)))) Информацията ти е винаги интересна и полезна, бъди сигурна в това! Няма по-хубаво от домашно направената зимнина - било то сладко или соленичко. Известно време правех компоти, сладка, конфитюри, туршии и т.н. и т.н., но от няколко години нещо май започна да ме домързява, не ми се отделя време и за това.
    Приятно сладко-правене и благодаря за хубавия пост!
    Желая ти прекрасни почивни дни, пълни с положителни емоции!:-)))

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Мони! Има и лесни и бързи туршии, ще ти дам в скоро време една много лесна лютеница!:)))) Иначе, много обичам домашно приготвената "зимнина", както ние я наричаме:)))Става ти едно уютно!:))) Да ти се връщат топлите пожелания!

    ReplyDelete
  3. Светле, толкова ароматни сладка описваш, че сякаш уханието се разнесе и у дома :)
    И аз като Мони нещо мързелувам, но
    тази година искам да направя сладко от дюли,
    настъргано, както го правеше баба ми!
    А и дюлите ги обичам в ястие!
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ReplyDelete
  4. Здравей, Дани! Точно такова сладко от дюли- настъргано, правеше и майка ми. Също и желе от дюли, което съчетаваше отлично с ванилов сладолед и сервираше на гости.Разкошен плод!

    ReplyDelete