Monday, August 22, 2011

Редена салата / салата Българска черга


Преди години, на едно гостуване в България  ми поднесоха редена салата. Вкусна беше и красива. Вчера случайно установих,че имам продукти с които да направя такава салата. Kолкото повече редове-толкова по-добре. Ако решите да изненадате своите гости приятно, изберете дълбока стъклена купа с отвесни стени, или индивидуални стъклени чашки. Салатата може да се прави пролет и есен, като продуктите варират според сезона.

Есенна редена салата

Количеството преценете сами, тъй като е възможно да варира в зависимост от съда, в който ще редите салатата.

За две чаши-две сервирания аз употребих следното:

1 галава червено цвекло, настъргано на едро
1 морков, настърган на едро
½ ч.ч. настъргано зеле
4 с.л. варена царевица
4 с.л. майонеза
настърган кашкавал

Държа да отбележа,че в оригиналната рецепта имаше и ред пушено пилешко месо, който пропуснах като цяло, без да заменя с нищо друго. В есенния вариант можете да добавите също грах от консерва, печени и белени червени чушки, варени яйца. Дресингът може да варира според вкуса ви, но е добре да е кремообразен/млечен (Френски, Майонезен, 1000 острова, Ранч)

Подредете продуктите според контраста на цветовете, не забравяйте да слагате дресинг/ майонеза между всеки 3 реда настърган зеленчук. Завършете с майонеза и настърган кашкавал.


Пролетен вариант на редена салата

зелена маруля, репички, краставица, домати, варено яйце, зелен лук, мариновани гъби, шунка, кашкавал, сирене с дресинг 1000 острова (виж  Thousand_Island_dressing)  или Ранч. Продуктите се режат красиво и се насипват в купата за сервиране на редове с дресинг по между им.

или ето тази:


А, ето и няколко красиви "редени" изгрева, заснети от мен, които споделям с удоволствие с вас, моите читатели! Асоциацията , която ми навяват е също красива българска черга, тъкана с много любов.





















4 comments:

  1. Светлана,
    изгревите са прекрасни!
    Хванала си невероятни моменти!
    А салатките са чудесно поднесени и съчетани!
    Поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
  2. Благодаря, Дани! Хубава седмица и слънчеви дни ти желая!:)

    ReplyDelete
  3. Светлана, много ефектна салата!
    Поздрави и хубава седмица!

    ReplyDelete
  4. Намерих и още една снимка на редена салатка:)И на теб, Аелис хубава седмица!

    ReplyDelete