Sunday, August 14, 2011

Кифлички и хлебчета


Днес в нашия двор има годишно събиране по комшийски. Сумата за хамбургери, чипсове и безалкохолни (типично по американскиJ) е дребна част от ежемесечните ни вноски по поддръжка на сградата и общите части. Разбира се, всеки може да занесе и нещо допълнително, ако желае, въпреки че за това нямаше конкретно запитване. Това е първото събиране извън служебните събрания за годината, а второто подобно обичайно е по Коледа, когато под елхата във фоайето се събират  подаръци за домове за сираци и се прави обща трапеза, където всеки носи по нещо сладичко и ег-ног. Изобщо, намирам тези моменти са ценни и затрогващи.

Макар навън да е облачно и да се очаква дъжд, в настроение съм за приготвяне на вкусни хлебчета и кифлички със сирена. Предпочитам домашно правен хляб от пълнозърнесто брашно пред дунапренените, сладки питки за хамбургери от бяло брашно, които ще се сервират днес. Развъртях се в кухнята рано. Хлебчетата вече са готови, с хрупкава коричка покрита със сусамени семенца. Ред е на солените кифлички, които вече са във фурната. Меки и пухкави, с аромат на печен хляб с пармезан, кашкавал и сирене...Изкушение, което си заслужава да се опита на всяка цена!:)

Тесто:

1 ч.ч. топло прясно мляко
2 с.л. суха мая за хляб
80 гр. краве масло
2 яйца (запазете жълтъка на едното за намазване)
1 с. л. сол
1 с.л. захар
50 гр. настърган на едро Кашкавал
3 с.л. млян на ситно Пармежан
3 ½ ч.ч. бяло, пшеничено брашно (приблизително)

Плънка:
50 гр сирене
50 гр настърган Кашкавал
1 ч.л. брашно


Разтопете маслото в прясното мляко. Това можете да сторите, загрявайки ги на котлона. Добавете маята, захра и солта. Внимание! Температурата н амлякото не бива да е много висока, млякото трябв ада е хладко, но не и горещо. Когато маята се разтвори, добавете яйцата и разбъркайте.
Добавете бряшното и омесете на нелепкаво тесто. Оформете топка. Оставете да почине 15 мин.
Разделете топката на 4 равни части. От всяка оформете отново топка. Върху леко набрашнена повърхност разточете  на кора с дебелина около 5 мм. и диаметър 25 см. Намажете леко с краве масло. Разрежете на 12 триъгълника. Сложете плънка и завийте от периферията към средата. Набрашнете долната страна на кифличките и ги подредете в тава за печене. Намажете ги с микс от жълтък и малко вода. Поръсете със семенца по желание (ким, сусам, мак). Оставете да втасат около 15-20 мин. Кифличките се пекат сравнително бързо (15 мин) в загрята фурна при 230°С.





1 comment:

  1. Еха, че са пухкави :)) Много вкусно изглеждат, аз ще си взема от тези с маковите семенца,Браво!
    Лека вечер!

    ReplyDelete