Tuesday, August 9, 2011

Галет с гъби, телешка кайма и сирена


Вчера извадих от камерата на хладилника кори за баница, за да се размразят, но не обърнах внимание, че корите са от многолистно тесто. Идеята беше да спретна обикновена баница с фини кори. Денят беше забързан, плодотворен и забавен, случи се почивен за нашето семейство. Сутринат бяхме на басейн, за да поплуваме, след това пазарувахме, срещнахме се с приятел в неговата ферма за боровинки, което породи  идеята за кратка разходка в снимки и боровинков пай (в следващите дни), бяхме и за риба...скромен улов- 1 пъстърва, която пуснахме обратно във водата, за да си плува  по живо по здраво...
Прибрахме се към 7 вечерта и едва тогава забелязах, че имам една кора от многолистно тесто и идея за баница. В крайна сметка се получи следното:

Галет с гъби, телешка кайма и сирена
 Сирената са следните: бяло, овче, саламурено сирене или както е популярно в Канада-Фета сирене и Горгонзола-кремообразно синьо сирене.
Една от любимите ми комбинации е гриловано телешко, гъби, круши и синьо сирене-ползвам я за пица, сандвичи, кракети-хапки.
 Пица:

 Днес реших да наклоня вкусовите си предпочитания в полза на мексиканската кухня, но с този френски блат  и синьо сирене се получи фюжън изпълнение-напълно в съответствие с идеята  и наименованието на моя блог.

плънка:

250 гр гъби
150 гр телешка кайма
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън
връзка силантро (пресен кориандър-листа)
млян кимион, млян кориандър, млян черен пипер
 чили на вкус (опция)
30 мл олио
60 гр саламурено сирене
60 гр Горгонзола или синьо сирене

Запържих лука и чесъна до златисто, добавих гъбите и каймата, задуших ги до готовност. Подправих.

В тавичка разстлах кората, изсипах плънката по средата и подвих краищата на кората, за да се получи галет. Натроших сирене отгоре и запекох за 20 мин при 200°С.


Бутилка бяло, ледено вино бе разлято по чашите.. Всичко това беше чудесен завършек на този прекрасен, слънчев ден. Надявам се и Вие да сте имали хубав понеделник! J

6 comments:

  1. И този случай е потвърждение на факта, че от грешките се раждат гениалностите :)))

    ReplyDelete
  2. Светле, ние сме свикнали да не се предаваме в никакви ситуации, нали?:-)) Чудесно се е получило. Между другото, точно в подобни ситуации имам страшно успешни импровизации.:-))
    Галетът ти изглежда умопомрачително вкусно. Няма и как да е иначе: многолистно тесто, телешка кайма, сирена... ВКУСОТИЯ!
    Браво на теб, Светле! Сърдечни поздрави и хубави дни!

    ReplyDelete
  3. Светле,едни от най-хубавите рецепти се раждат от импровизацията,та нали всичко е започнало оттам!
    Много хубаво,а виждайки съставките и вкусно се е получило!
    Явно сте имали прекрасен ден и затова ви пожелавам още по-прекрасна вечер:)

    ReplyDelete
  4. Светле, понякога "хващаме" за ушите нещо от хладилника, което ни изненадва!
    Страхотна импровизация ни предлагаш :)
    Хубава седмица

    ReplyDelete
  5. Привет, кулинарки! Обичам импровизациите и условията в кухнята, така е по-интересно, като че играта има правила и условия, но го намирам и за по-лесно. Усмивки и успешна седмица!

    ReplyDelete
  6. Светла, много хубав галет се е получил!Няма как да не е вкусен - има си гъбки, сирена, кайма ...Много ми харесва!

    Поздрави и хубав ден!

    ReplyDelete