Sunday, December 19, 2010

Пастърма / Pastrami


800 грама свинско бон филе
25-30 грама сол
(количеството сол може да варира, в зависимост от това как соли самата сол или колко солена предпочитате пастърмата си, все пак месото се соли обилно, за да може да се консервира)

80 грама червен пипер
50 грама чубрица
30 грама млян кимион
30 грама млян чимен ( семенца на растението сминдух, английско наименование Fenugreek

Почистете свинското филе от ципите и мазнината.
Осолете обилно и поставете в съд с похлупак. Съхранявайте в хладилник 48 часа. 

Извадете месото изплакнете го с вода и покрийте с лед или ледена вода. Сложете в съд с похлупак и отново върнете в хладилника, за още 24 часа.

Вече осоленото и изкиснато от излишната сол месо е готово за овалване в подбравки и сушене. 



Смесете подправките.Количеството им също може да варира според това коя подправка Ви харесва като преобладаващ вкус. Важно е месото да се оваля и отупа добре в сместа с подправките. Едно време това се е правило, за да предпазва месото от насекоми, освен и да придава вкус.

Направете си куки от кламери и закачете в хладилника, на най-горната решетка, за да се суши. След 3 седмици месото е годно за консумация. Така приготвено месото може да се съхрани на студено и проветливо място без да се развали цяла година. Вижте Кайзер Пастърма и пастърма от телешко сърце ТУК.


 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...