Wednesday, December 15, 2010

Торта Гараш / Garash cake


продукти:

6 яйца
6 с.л захар
2 ч.ч едро смлени орехи
3 с.л брашно и щипка сода бикарбонат /по желание/- аз слагам
Можете да замените с 2 супени лъжици  царевично нишесте, за да избегнете глутена в рецептата
500мл течна подсладена готварска сметана /35% масленост/
400 гр полусладък шоколад
есенция ром или ванилия/по желание/-не слагам


Блатове:

Разбийте поотделно с миксер до побеляване и пухкавост белтъци и жълтъци с равно количество захар. Смесете ги и добавете смлените орехи. Добавете и брашното/нишестето, ако желаете да ползвате такова. Печете на тънки блатове (5 броя) в умерена фурна 180°С, като ползвате хартия за печене.

Крем:

Разбийте сметаната до пухкавост. Разтопете на парна баня шоколад и  смесете със сметаната. Можете да подсладите  допълнително  до сладост, която ви е приятна с пудра захар.

120 грама шоколад за декорация (количесвтото зависи от предпочитанията Ви относно декорацията)


Бърка се до еднороден шоколадов мус. Блатовете се редят, като всеки се маже обилно с шоколадовия мус. Тортата трябва да пренощува в хладилник.Сервира се на другия ден.


Ако желаете можете на направите шоколадови спирали или шоколадови пеперуди.

Разтопете на парна баня полусладък (тъмен, а не фин млечен) шоколад 120 грама+ 10 мл мляко. Разтворете 5 грама желатин на прах в 2 супени лъжици прясно мляко и добавете към разтопения шоколад. Очертайте контурите на пеперуда върху  оризова хартия и след това ги повторете с разтопен шоколад. Можете да ползвате бял шоколад и бои, за да го оцветите по желание.

За да направите спирали, разтелете разтопеният шоколад върху дървена дъска и оставете да изстине. С колелце за пица  или остър нож нарежете ленти. Отделете от дъската с помоща на нож. Навийте всяка около пръста си или, за да вие по-лесно сложете къдриците в хладилник, за да се стегнат и след това работете бързо с тях, разтягайки ги и образувайки желаната форма.


2 comments:

  1. Dear Svetiana
    I am a spanish woman who trie to find the Торта Гараш recipe in english.
    I like the presentation of yours, it looks home made and delicious.
    Why can I found the photos and the titles in english if I can not translate your language?
    Disapointted¡¡¡¡ I hope you can help me.
    By the way...... lovely easter eggs.... Well done

    ReplyDelete
  2. Thank you, Palo de Polo! Yes, it is home made and delicious, but not the original recipe for Garish cake. You can see the original recipe here: http://recipes.cook13.com/r-11649-Homemade_Garash_Cake I have use different filing for mine cake made of chocolate ganache and whipped cream plus extract vanilla and rum.

    ReplyDelete