Tuesday, December 14, 2010

Пица


Сигурна съм,че всеки има свой любим вариант на пица, защото  разнообразието  от  възможности е неограничено в този случай. Хрупкава или мека и пухкава; печена в пещ на дървени въглища, грил или обикновена фурна; с бяло брашно или пълнозърнесто; месна или вегетарианска;  различни сосове, сладка или солена (пица сос, ранч сос, заквасена сметана, барбекю сос, песто, даже разтопен шоколад), кръгла, квадратна, пълнена.

Най- популярната пица в Чикаго е deep-dish буквално в превод означава “дълбок съд”. Тестото по периферията на пицата се изтегля нагоре, за да образува купа, която се пълни с подправена и готвена кайма, кашкавал и доматен сос. Ако имате път към Чикаго непременно опитайте  дийп -диш пиците на пицария Ginos East 2801 North Lincoln Avenue, Chicago. Попаднете ли в Рим, знам перфектното местенце, което си струва да се сподели и посети: Pronto Pizza / Via Mocenigo, Roma. Мястото е скромно, но уверявам Ви-там правят най-хубавата  пица на пещ! Намира се от северната страна на Ватикана, в една от пресечките на улица Candia. Снимки от пицария Пронто:  ...

Тесто за пица ( 2 пици с размер 30см диаметър)

1 супена лъжица суха мая
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
3 супени лъжици олио
1 яйце
3 ½  чаени чаши брашно
1 чаена чаши топла вода

В купа сложете топлата вода, маята, солта, захарта и оставете за 4-5 минути докато маята се разтвори. Добавете олиото и яйцето. Разбъркайте. В дълбока купа пресейте брашното и направете кланденче. Изсипете сместа с маята и разбъркайте. Оформете топка от меко тесто. Оставете да втаса, удвои обема си. Разделете на две и разпънете в намазани с мас или олио, краве масло  тавички за пица, поръсена с брашно и/ или царевично брашно. Оставете да почине още петнайсетина минути. Можете да сложите какъвто сос пожелаете, стига да не е прекалено воднист и продукти каквито обичате. Не трупайте много продукти и сирена-добре е тестото да диша. Печете за 10-14 минути в загрята фурна 230°С.

През изминалата неделя правих у дома две пици. И двете бяха с Песто сос,  Пармежан, пушено филе, салам и бекон. На едната сложих допълнително Капиколо колбас, гъби и лук, а на другата фета сирене (българско саламурено), синьо сирене и домати. Поръсих с настъргани сирена Edam and Gouda (Идъм и Гуда ) чубрица и риган. Направих и Халапеньо ранч дресинг за топене.





Няколко правила, които е добре да се спазват при правенето на пица:

Не прекалявайте с продуктите и сирената, ако сложете прекалено много сирена те ще се разтопят, образуват “капак” и  няма да позволят на останалите продукти да се изпекат добре.

Не ползвайте воднисти сосове. Тестото ще остане недоизпечено, тестиво.

Винаги ползвайте “лепило” преди да сложите продуктите. Едно разпръскване на настърган кашкавал или Моцарела върху соса ще осигури  неизплъзването на продуктите настрани, когато вземате отрязано парче.

Продукти, които съдържат повече вода спокойно можете да нахвърляте върху  сирената, като домати, плодове или скариди.

Сушени продукти, като сушени домати или сушен бекон слагате най-отдолу, за да не прегорят.

Когато редите, спазвайте последователността: сос, “лепило”, колбаси и меса, зеленчуци, сирена, подправки, олио/зехтин (ако  искате). Изключение правят  колбаси с повече мазнина, които са вкусни препечени, пеперони и бекон.


No comments:

Post a Comment