целувчени блатове
6 белтъка
1 ¼ чаши пудра захар
½ чаша млени лешници
2 супени лъжици царевично нишесте
крем пълнеж
6 жълтъка
¼ чаша пудра захар
3 чаши ег-ног*
щипка фино мляно индийско орехче
2 супени лъжици лешников ликьор Франджелико (Frangelico)
3 супени лъжици нишесте
1 ½ чаши течна сметана
крем “Ром” за декорация
1 чаша течна сметана
2 супени лъжици лешников ликьор
2-3 капки есенция ром
2 супени лъжици пудра захар
1/3 чаша счукани печени лешници за декорация
Метод
Разбийте белтъците на пяна, добавяйки от пудрата захар на малки порции. Сместта трябва да е пухкава и стегната (да образува форма и да не пада от купата, ако я обърнете).Смесете лешниците с нишестето и внимателно добавете към разбитите белтъци.
Очертайте два 20 см ( диаметър) кръга в/у лист за печене или ползвайте специални форми за печене на кейкове. Разделете сместа за два еднакви блата с дебелина около 2.5 см.
Загрейте фурната до 140 градуса и печете блатовете 1 час и 10 минути.
Извадете ги от фурната и ги изчакайте да изстинат напълно, чак тогава блатовете могат да се отделят от тавичката и съхранят на хладно и сухо място.
крем-начин на приготвяне
в случая ег-ног замества млякото в приготвяне на кремове
Разбийте жълтъците и пудрата захар до побеляване на парна баня.
Разтворете в малко ег-ног нишестето и го добавете към останалата ег-ног смес. Добавете индийското орехче. Вероятно в ег-ног сместа вече има индийско орехче, но това не пречи да подсилите аромата.
Загрейте ег-ног сместа докато достигне 60 градуса (започне да се изпарява), като разбъркавате внимателно. Не превишавайте тази температура, внимавайте да не заври , за да не се пресекат яйцата.
Добавете на тънка струя горещата ег-ног смес към разбитите жълтъци и бъркайте. Върнете на котлона и бавно загрейте до температура на кипене. Бъркайте докато кремът се сгъсти. Добавете лешниковия ликьор. Дръпнете от котлона и оставете да изстине. Можете да ползвате леденаа баня- съд с лед, в който да поставите съда с крем.
Разбийте сметаната и смесете с вече изстиналия крем.
крем с ром-приготвяне
Разбийте сметаната с пудрата захар.Добавете есенция и ликьор.
асамбъл на тортата
Във форма за кейк с отделящи се страни се слага първия целувчен блат. Залива се със студения крем и се поставя втория целувчен блат. Покрива се с фолио и се оставя в хладилник, за да се стегне. Може да се съхранява и в камерата на хладилника. Преди сервиране се гарнира с крем ром и печени лешници.
Ег-ног е популярна напитка в двете Америки, и особено силно се свързва с коледните и новогодишните празници.
No comments:
Post a Comment