Wednesday, December 8, 2010

Суши-как се прави суши и сашими у дома / Sushi




Какво трябва да знаем преди да се захваним с правенето на суши в домашни условия


Възможно е месото на рибата да съдържа паразити. Добре е рибата да се замрази дълбоко преди ядене в сурово състояние -20°С за 7 дена или -35°С за 15 часа. Аз затова предпочитам атлантическа сьомга, тя винаги се замразява професионално след улов и ниските температури убиват паразитите. Е, поне рискът се намалява.

Мариноването също се препоръчва, солта, киселата среда, лимонът, лукът и алкохолът във виното са добри антисептици.
Относно термичната обработка -добре е вътрешността на рибата да достигне 70° С и остане там поне за няколко минути.

Ползвайте японски ориз за суши. Ако намерите Комбу, малко парче от това водорасло ще направи ориза по-лепкав. Традиционният ориз за суши трябва да е леко ферментирал, но днес рядко се прилага това. За да се наподоби вкусът обаче се ползва сладко –кисел разтвор.
 Сладко-кисел разтвор, с който се поръсва ориза и се мокрят ръцете, топят се листите от водорасли (Нори) или се чисти ножа за суши:
 След сваряването си оризът се поръсва със сладко-киселата смес и се оставя да изстине.

20 грама захар
15 мл ябълков оцет (оризов оцет)
2 щипки сол
80 мл вода

Смесете всичко в чиния, за да се разтворят захарните и солните кристали.

Продуктите, които ползвам за направата на суши: сашими, маки-суши и нигири са филе от атлантическа сьомга, Нори-сушени водорасли, сусамови семенца (черни и бели) краставица, лимон, авокадо, бяла ряпа, кралски скариди, соев сос, Уасаби, майонеза,  японски ориз, риба тон, оризови спагети-слагат се в руло «Динамит», захар, оцет, сол, хайвер от сьомга, маринован джинджифил







Маки-суши
Ориз, сьомга и краставица се повиват в нори.Разбира се, можете да сложите по ваш вкус и избор: авокадо, майонеза, накълцани  скариди, сусамови семенца, хайвер.



Сашими - сурови парчета риба, обикновено се сервират в/у канапе от настъргана ряпа със соев сос настрани, Уасаби, маринован джинджифил.



Нигири –ориз с риба, препоръчително е сьомгата да се покрие с лимон.


No comments:

Post a Comment