Tuesday, December 14, 2010

Торта Дакуаз / DACQUOISE / Торта от Дакс


Това е торта, чието име е производно от името на град във Франция. Обикновено блатовете се състоят от разбити белтъци, ядки (бадеми, лешници, орехи) и захар. Кремът е сметанов или маслен, често и сладолед. Понякога тортата се гарнира с пресни плодове.
Разликата между торта Павлова и торта Дакуаз е малка-ядките. По-скоро бих я оприличила на голяма сладка макарон, но и без това интернет се презатрупа с указания за това как се правят, затова ето нещо малко по- различно:


Торта Дакуаз с печени лешници и шоколадов крем с ликьор (безглутенова)

4 цели яйца (големи) отделете жълтъци от белтъци
2 белтъка
300 гр пудра захар
120 гр лешници, смлени
25 мл лешников ликьор Frangelico
25 мл ром
½ чаена лъжичка Cream Tartar или няколко капки оцет
щипка сол
60 гр полусладък шоколад
100 мл течна сметана
1 банан (по желание)

средни блатове:

Разбийте с миксер 4-те белтъка със 120 грама пудра захар до побеляване (на сняг).Сместа трябва да може да заема форма. Добавете смлените лешници (100грама).
Разделете на две. Загрейте фурната предварително до 180°С. Изпечете два блата от целувчената смес, като ползвате фолио или хартия за печене (15 минути). Извадете от фурната. Оставете да изстине и тогава отлепете от хартията.



крем:

На парна баня разбийте енергично с телена бъркалка-балон 4-те жълтъка, ликьора, рома и 80 грама пудра захар. Сместа трябва да се сгъсти и удвои обема си. Дръпнете настрани от топлината. Разтопете шоколад в малко сметана на водна баня и смесете с жълтъците.
Нека сместа изстине.

Разбийте с миксер сметаната, за да стане твърда и пухкава. Смесете с разбитите жълтъци и шоколад.



външни целувчени блатове:

Разбийте на сняг двата белтъка, 100 грама пудра захар и cream of tartar  или 3-4 капки оцет, щипка сол. Разделете отново на две. Изпечете два блата. Печенето трябва да стане при загрята фурна, както по-горе. За петнайсетина минути при 160-180°С или за по-дълго време на по-ниска температура.



съединяване и съхраняване:

външен целувчен блат> крем> вътрешен блат> крем вътрешен блат> крем> външен целувчен блат

Поръсете с 20 грама печени, счукани лешници. Можете да запечете леко лешниците  в тиган на котлон. Внимавайте да не изгорят, раздрусвайте ги или бъркайте.

Съхранявайте в хладилна камера. Сервирайте на следващия ден. Разрежете с назъбен нож.  Извадете десетина минути преди сервирането.
Подходящо питие-добре отлежал коняк.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...