Saturday, May 26, 2012

Топло-пушена сьомга върху кедрова планка с глазура от кленов сироп и гриловани ягоди

 

Традиционна за Британска Колумбия техника на приготвяне на сьомгата е бавното и печене/опушване върху мокро, кедрово дърво. В съчетание с други традиции, като готвенето с кленов сироп и печенето на плодове като гарнитура на различни видове меса обуславят уникалното меню на луксозните ресторанти по западния браг на Канада и в частност-Ванкувър.

Ако решите да приготвите сьомгата по този начин, трябват ви главно готварска кедрова планка, неинпрегнирана със смоли, масла и химикали; сьомга и кленов сироп.
Планката се накисва във вода за около 4 часа. Слага се на барбекюто, което е на средна температура. Върху нея се поставят овкусените филетата сьомга. Добре е те да бъдат обезкостени, но с кожа.
Парчетата се осоляват и намазват със зехтин. Можете да ползвате черен пипер и кориандър, лаймс, лук или чесън за да овкусите рибата.


Редуцирайте наполовина около 60 мл кедров сироп. Оставете го да къкри на слаб огън докато намали обема си, т.е. водното съдържание се изпари и се карамелизира слабо. Рибата се пече и опушва около 30 минути, след което се намазва с кленов сироп. Можете да карамелизирате допълнително филетата, ако ги свалите от планката и директно поставите върху горещата скара за минута-две, за да придобият красиви резки.
Измийте ягодите, разрежете ги наполовина и ги полейте с малко количество зехтин.
Сложете ги върху скарата за около 2 минути, след което също ги глазирайте в редуцирания кленов сироп.


Картофеното пюре от снимката е подправено с индийско орехче, краве масло и течнa, готварска сметана. Сервирайте с полу-сухо бяло вино.





4 comments:

  1. Страхотна рецепта, само не знам как да се снабдя с такова дръвче :) !

    ReplyDelete
  2. И аз не знам, тук тези кедрови планки се продават на щанда за риба в хранителните магазини.

    ReplyDelete
  3. Добре де, Светле- изкушаваш ни, а не си помислила ние откъде да си набавим кедрови дръвчета;)
    Я една пратка до БГ;))))))
    Шегувам се, надявам се някой ден да имам възможност да опитам нещо подобно, звучи страшно добре!

    ReplyDelete
  4. Мъхче, следващия път, като си идвам за почивка ще натрупам няколко дъски в куфара, обещавам!:)))

    ReplyDelete