Отдавна се каня да направя гръцкия десерт екмек, който се прави с лимов крем, узо сметана и блат (може да бъде кадаиф, домашна юфка, сухар, бишкоти, бисквити) и карамелов крокан, но все не ми остава време. Набързо спретнах само кремчето, което много ми харесва и напомня за Гърция.
продукти:
1 л. прясно, пастьоризирано мляко
1 ч.ч. захар
5 жълтъка
5-6 с.л. пшеничено нишесте
кората на 1 лимон
сокът на половин лимон
ванилия
2 с.л. узо
60 гр краве масло
900 мл от млякото се сваряват до кипване и се съдът се дърпа от огъня.
В отделна купа се разбиват жълтъците захарта, нишестето и останалите 100 мл от млякото. Сместа се налива на тънка струя към горещото мляко, докато се бърка с дървена лъжица или телена бъркалка, след което се връща на слаб огън и се разбърква докато кремът се сгъсти.
Добавят се, маслото, лимоновия сок, настърганата кора от лимона, ванилията и узото.
Ако желаете да направите крема пухкав и ефирен, можете да добавите и разбитите, с малко захар, на сняг белтъци.
АМи Светле, четейки съставките, незнам дали ми харесва, звучи някак странно, обаче винаги опитвам преди да стана категорична, затова и това ще опитам;)
ReplyDeleteИ чакам други гръцки десерти, които си намислила!