Monday, May 28, 2012

Миди с бейби царевица, грах и гъби


Този аламинут е лесно изпълним, ако ви се намират замразени миди или бурканче с миди в мазата/килера, две консерви от бейби царевица и от грах, някакви гъби, може и само една. Разбира се, добре е да имате освен основните съставки на този апетайзър и ледено бяло вино, НО и хубава компания, за да споделите удоволствието от този бърза и успешна кулинарна хрумка. Каквото и да намерите в хладилника и мазата, не се тревожете-импровизирайте! Важно е едно-компанията да бъде на ниво!
Ако ви попитат как вие хрумнал този шедьовър-кажете,че сте фен на креолската кухня и от там е дошло вдъхновението ви!? Разбира се, хубаво би било да прочетете малко и за креолите преди това, ако не искате да ви хванат в крачка;)


Ето как импровизирах аз:

30 гр краве масло (може и зехтин, слънчогледово олио, олио от гроздови семки и т.н.)
2-3 скилидки чесън (може и шалотс, зелен лук)
180 гр замразени миди без черупката (може и от бурканче-миди в собствен сос, което е правила майка ви или баба ви)
10-ина царевички от консерва (може и повечко или царевични зрънца от консерва)
1 шепа зелени грахчета (замразени или от консерва)
1 гъба (може и две, но аз имах само една;)))
1 ч.л. червен пипер
щипка сух джоджен
щипка сух
чили на вкус
черен пипер, сол
пресен риган, зелен лук за декорация и лаймс (може всякаква подправка за риба и лимон)

Метнете всичко в тефлонов тиган или уок, горе-долу според реда в който са описани съставките, пораздрусайте го няколко пъти, подхвърлете всичко във въздуха и гледайте да съумеете да го “оберете” докато пада отново с тигана, за да блеснете и като умел жонгльор.Е, това е! Това мезе за бяло вино става по-бързо отколкото ми костваше да напиша начина за приготвянето му. Успех с компанията;)!
P.S. ако решите да импровизирате точно по този начин, уверете се ,че момичето няма алергия към морската храна и в частност черупкови или черупчести мекотели !;) Наздраве!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...