Тези бухти стават много бързо и са подходящи както за сладък, така и за солен пълнеж. Дозата е малка, съобразена за двама души. Излизат около 15 бухтички, но броят им зависи и от диаметъра на чашката с която ще ги режете.
1 голямо яйце
1 с.л. кисело мляко
1 к.л. сода бикарбонат
3-4 капки лимонов сок
1 ч.л. захар
щипка сол
1/3 ч.ч. вода
1 ч.ч. бяло, пшеничено брашно или колкото поеме и при разточването
олио за пържене
В дълбока купа за разбиване чукнете яйцето, добавете смесеното кисело мляко със содата и лимоновия сок, захарта, солта и водата, разбъркайте до еднородна смес. Прибавете брашното и омесете на меко тесто, което да се разточва лесно върху набрашнена повърхност. Разточете кора с дебелина около 7 мм. Изрежете бухтичките с чашка. NB! Набрашнете ръба на чашката, за да не залепва тесто по нея. От остатъка на тестото направете нова топка и я разточете, за да нарежете още бухти. Ако желаете можете да изпържите парченцата и така или просто да нарежете тестото с нож на ромбоиди. Изпържете в дълбока маслена баня, когато бухтичките са готови от едната страна, обърнете ги с щипка или вилица, за да се изпържат и от другата. Това тесто бързо се издува в горещото олио, а във вътрешността си, бухтите остават кухи. Пълнежът е по избор J
Светле, толкова са изкусителни :)
ReplyDeleteПрегръдки и хубава вечер!
и вкусни, и вкусни!))))))) Благодаря, Дани! Здраве и радост ти желая!
ReplyDelete