Saturday, May 19, 2012

Коблер с ревен и мед / Rhubarb and honey cobbler


Ревенът произхожда от средна Азия и е добил популярност в Китай и Канада като пролетен зеленчук богат на витамин С. Принадлежи към семейство лападови.
Многогодишно тревисто растение с късо многоглавесто коренище, дълги стебла и широки листа. Листата не се ползват в готварството, тъй като съдържат токсини. От стеблата на това растение се приготвят предимно десерти, поради силно израсения му кисел вкус. В Канада популярен е паят с рубарб (ревен), но също може да се срещнат коблери, щрудели, кейкове и кисели, желета и напитки.
Корените, се използват при хроничен запек предимно като слабително средство поради съдържанието на антрахинони. Билката е богата на дъбилни вещества.
В малки дози ревенът подобрява храносмилането, като увеличава стомашната секреция и тонизира мускулатурата на храносмилателните органи. В пo-големи дози действува слабително или очистително.

Ревенът съдържа оксалатна киселина, заради което създава трудно разтворим калциев оксалат, който може да се натрупа като камъни в бъбреците. Затова, не трябва да се консумира прекалено често и в големи количества. Хората страдащи от артрит, камъни в бъбреците и хора с гастритни заболявания (стимулира отделяне на стомашен и жлъчен сок) трябва да избягват консумацията на ревен. Да не се бърка със swiss chard- друг, много хубав и полезен, листен зеленчук, вижте сармички с швейцарски чард.
Този уикенд реших да се захвана за този ревен и да следвам местните традиции, тъй като мъжът ми донесе пълна чанта, дадена му като подарък от колежка.
Рецептатa взех от канадското списание за домакинство и кулинария Canadian Living.


Коблер с ревен и мед

8 чаши нарязан пресен ревен или замразен ревен
1/3 ч.ч. (75 мл) див, цветен мед
¼ ч.ч. (60 мл) бяло, пшеничено брашно
¼ ч.ч. (60 мл) кристална захар
1 с.л. (15 мл)портокалов сок

топинг-тесто:

1 ½ ч.ч. брашно (375мл) бяло пшеничено брашно
2 с.л. кристална захар
1 ч.л. бакпулвер
щипка сода за хляб (сода бикарбонат)
1 щипка сол
¼ ч.ч. (60 мл) безсолно краве масло нарязано на кубчета
2/3 ч.ч. (150 мл) батърмилк, заместете с рядко кисело мляко

захарно-портокалова заливка:

 3 с.л. портокалов сок
1 с.л. кора на портокал
1 с.л. разтопено масло


В купа за разбиване смесете ревена, меда, брашното, захарта и портокаловия сок, изсипете в 2 литрова тавичка, предварително намазана с мазнина. Оставете настрани.
Топинг-тесто
 В друга купа разбъркайте заедно брашното, захарта, содата и бакпулвера, солта. Разбийте с вилица маслото към сместа, докато не се образуват трохи. Добавете киселото мляко и омесете на шупливо тесто. Върху набрашнена повърхност съберете тестото на топка и го разточете на около 20 см. Разрежете на 9-12 парчета. Подредете ги върху микса с ревен.

Намажете тестото с микс от продуктите за захарно-портокаловата заливка.
Изпечете при 190°С около 50-55 мин. Ако тестото се пече по-бързо, покрийте с алуминиево фолио, без да запечатвате тавичката.



Забележка: към сместа от ревен добавих щипка кардамом, а вместо портокаловия сок от рецептата използвах ягодов ликьор. Към бисквитеното тесто добавих 3 с.л. кокосови стърготини и щипка канела. Ревенът е за онези от вас, които обичат сладко-кисели десерти, аз лично го намирам прекалено кисел, макар и да добавих и"от себе си"-както се казва захар и мед към рецептата.

No comments:

Post a Comment