Tuesday, January 31, 2012

Коктейл с морски деликатеси и авокадо


Изберете  любимите си морски деликатеси измежду рашечко месо, месо от омар, кралски скариди, коктейлни скариди. Можете и да комбинирате. Също така можете да ползвате изкуствените рачешки рулца, които са направени от месото на бяла риба и есенции.  Аз препоръчвам коктейлни скариди и кралски скариди за изпълнението на този ордьовър, въпреки че ползвах рачешки флейки.
Коктейлните скариди са дребни, вече минали термична обработка (червени) и охладени или замразени.
Коктейлът се състои от три части - два пласта  и гарнитура.
2 порции

120 гр коктейлни скариди
2 с.л. майонеза
3-4 капки лимонов сок, сол и черен пипер на вкус

2 бр. авокадо
2 стръка зелен лук
2-3 стръка магданоз или силантро
5-6 чери доматчета
няколко капки прясно изцеден лимонов сок, сол, щипкка млян кориандър

декорация и гарнитура:
3 бр. за чаша (общо 6 бр. за двете порции) кралските скариди, 1-2 чери доматчета, магданоз или силантро, зелен лук, лютив Шрирача сос (Sriracha_sauce). По желание можете да ползвате и пътпъдъчи яйца, разрязани наполовина.



Почистете кралските скариди , като оставите само опашката им. Срежете ги  по продължение на гърба, за да отстраните  отделителния им канал (представлява черна жилка). Цварете ги в подсолена вода докато се оабгрят в червено. Това става бързо за около 2-3 минути. Ако ги държите повече, рискувате да станат жилави. Дръпенет ги от котлона, оцедете водата, изсипете в купа с вода и лед, за да ги охладите.

Намачкайте добре узрялото авокадо с вилица. Добавете към него ситно нарязаните зелен лук, силантрото, доматчетата. Подправете на вкус. Изсипете в коктейлни чаши.

Накълцайте на дребно рачешките рулца или оставете цели коктейлните скариди. Смесете ги с майонеза и подправете на вкус.

Отцедете кралските скариди и гарнирайте с тях и другите продукти за декорация по желание.


2 comments:

  1. Много любим!
    мама правеше такъв , но без авокадото.Това обаче си е предложение за повод, така че ще гледам да си намеря един;)
    Хубава вечер, Светлана!

    ReplyDelete
  2. Мъх, поводи винаги има, стига да си ги потърсим:) Благодаря ти за присъствието, с дух и с коментар! Приеми моята топла прегръдка:) хей-не забравяй да забъркаш и горещ шоколад, заради сладичкото;)

    ReplyDelete