Saturday, January 7, 2012

На чаша чай  Историята на чая започва в Китай преди около 5000 години. Според преданията, в основата на откритието е Шен Нунг (Шенонг, Жълтият император) – император, познат като способен управник, изобретателен учен и патрон на изкуствата. Сред изобретателните му идеи попада и една, според която всяка вода трябва да се преварява, като застраховка срещу зарази, които биха навредили на здравето. Легендата разказва, че в един летен ден, докато бил на посещение в далечен регион на владенията си, императорът спрял да си почине от уморителния път. Следвайки нареждането му, прислужниците на Шен Нунг кипнали вода за пиене. Съвсем случайно, сухи листа от близко растение паднали във водата и тя се оцветила, като цвета бил плътен, а носещият се от чашата аромат – приятен и освежаващ. Императорът се заинтересувал от новополучената смес и я опитал. Намерил я изключително приятна и ободряваща. Поради изключителната практичност на мита, много хора са склонни да вярват, че разказаното е съвсем близко до реални исторически събития. Знанието за освежаващата напитка извън Китай започва от Япония, а по-късно растението пристига и в Европа и Америка, където хората са очаровани от качествата му.

  Латинското наименование на растението от което се добива чай с кофеин е Camellia sinensis.
Според това кои части на растението се подбират и каква е технологията за обработването му чаят се дели на няколко групи.Също така много е важно в кой регион е отглеждан чаят, защото от това завият и минералните му съставки. Популярни места, където се добива световно известен качествен чай са Северната част на планината Фуджи, Китай и Тайван. Разбира се, разнообразието от почва, начин на отглеждане и беритба, технология и обработка включително и процес на ферментация и сушене на листата водят до богат асортимент и на чайове от това растение. Чаените церемонии са традиционни в културата на Китай, Япония, Арабските страни.

Видове чай от Camellia sinensis:
А,а-Бял чай
B,b-Матча чай
C,c-Зелен чай
D,d-Черен чай
C,c-Оолонг
Бял чай

Това е чай от пъпките и листенцата на растението, които се култивират  преди разпукването им. Белите власинки по тях придават сребристо-бял цвят на сушената дрога. Без ферментация при обработка. Белият чай има нежен, флорален вкус и е почти безцветен до жълт. Предвид ниското му съдържание на кофеин и антиокислителните му способности този чай се препоръчва за хора с кардиоваскуларни проблеми и висок холестерол. Видове бял чай-Silver Needle tea, White Peony Tea, Shou Mei tea, Darjeeling teа (white).

Жълт чай

 Подобно на белият този чай има фин аромат  и вкус, допуска се слаба ферментация при обработка.

Зелен чай

Зеленият чай е със средно съдържание на кофеин, прави се от зелените листенца на растението, които също както и белият чай се берат ръчно, но в по-късен период от растежа на растението, (април-май или юли август). Отдава се значение и на това дали този чай е отглеждан на слънце или на сянка. Този, който е отглеждан на слънце се нарича Sencha (Сенча), а чаят отглеждан под специални покривала-Matcha (Матча). Вторият  има по-тъмни листа и има по-наситен аромат и известна сладост. И Сенча и Матча се предлагат също така на пудра, като Матча е по-скъп. Матча се използва в кулинарията , като с него се овкусяват и оцветяват сладоледи, сладки и кремове, също така Матча се използва в японската чаена церемония (кликнете тук, за да видите). Лично аз намирам японската церемония за приготвяне на чай  много еротична, хармонична, красива и релаксираща. При обработване на листата на зеления чай се допуска слаба ферментация. В процесът на обработка също понякога е включено и навиване на листата. Богат на полифеноли и флавоноиди, силен антиоксидант този чай се препоръчва при диети, защото подобрява метаболизма на тялото и в борбата против тумори. На пазара се пердлага и зелен чай в комбинация с други аромати.

Черен чай

Този чай също се прави от листата на растението Камелия. Ферментацията  при обработка и сушене е силно изразена. Цветът и ароматът му са наситени, а съдържанието на кофеин най-високо.  Популярни са черните чайове овкусени  с бергамот (Еarl grey) портокалови кори и жасмин.

Оолонг

Oolong или наричан също “черен драконов чай” е групата, която включва силна ферментация и навиване на листата. Има силно изразен флорален аромат, но цветът може да варира от бледо жълт до зеленикав. Обикновено това е чаят, който се ползва в  китайската чаена церемония, (кликнете тук, за да видите).

 Друг вид чай
Билкови чайове

Билковите чайове и отвари са широко разпространени напитки, които  нямат  кофеин, въпреки че могат да съдържат танини. Обикновено се асоцират с лекарство и в зависимост от билките от които са направени имат и различни лечебни свойства. Популярени билкови:

Червен чай-Ройбос

Добива се от червен храст, който расте в Африка. Има силно изразено антиокислително действие и лечебни свойства...

Чай Мате (llex paraguariensis)-популярен в Южна Америка като най-голям износител се явява Аржентина Този чай също съдържа кофеин, богат е на антиоксиданти, бета-керотин, витамини В6 и С. Сервира се с метална сламка (сребро или алпака) в рисуван и инкрустиран със сребро или алпака калабик (кратунка).


 Тибетски чай

Черен чай, който се сервира с масло от як и който се ползва за направата на попари.

Масала чай

Чай популярен в Индия, който се сервира с мляко и подправки.

Пакистан, Иран  и Мароко
Чаят съдържа кардамом и  шафран.

Наистина, невъзможно ми е да изброя всички билкови чайове и разновидности от цял цвят J

Плодови чайове

Обикновено тези чайове се овкусяват и с подправки, могат да се сервират и студени с лед.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...