Понеже си купих нови купички за френска лучена супа, ето я и нея, в цялата си прелест!
Продукти за телешки бульон:
1.200 л вода
600 гр. телешки обрезки и кости за бульон
1 морков
2 скилидки чесън
2 дафинови листа
3-4 зърна бахар
1 ч.л. мащерка
черен пипер и сол
Всичко се сварява в тенджера под налягане за около 40 минути, след което се прецежда, за да се ползва само бульона.
продукти за френска лучена супа:
4 порции
800 гр лук
1 с.л захар
1 л телешки бульон
60 гр краве масло
25 мл червено вино
1 ч. л. мащерка (англ. thyme)
3-4 с.л. царевично нишесте
щипка-две чубрица (англ. winter thyme)* Е, това е от мен заради еклектиката на блога и в името на добрия вкус;)
крутони, количеството е по желание за порция
сирена, можете да ползвате Хаварти, Ементал, Идъм или Кашкавал (аз ползвах Хаварти и Идъм)
сол и млян черен пипер на вкус
Лукът се запържва в кравето масло до омекване и карамелизиране.
Добавят се захарта, бульона, подправките, виното и се оставя да къкри около 5-6 минути. Сгъстява се с царевично нишесте. Преди сервиране се насипва в купичките, насипват се крутони, които се покриват с желаните сирена и всичко се запича на горен реотан, докато сирената се разтопят и се образува лек загар.
Тип: допустимо е тази супа да се сервира с “капак” от разтопено сирене, което се стича по купичките, обаче за да избегнете опушване на фурната и кухнята, сложете купичките предварително в тава с малко вода, която ще бъде като подложка.
Светле, невероятно апетитна е супата :)
ReplyDeleteА купичките са страхотни!
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря, Дани! Хубав уикенд!
ReplyDeleteЗдравей, Светле! От много време се каня да пробвам тази супа, твоята изглежда божествено!
ReplyDeleteПоздрави, Марияна!
Честита придобивка!
ReplyDeleteМного обичам тази супичка!
Прегръдки*)
Привет, Марияна и добре дошла!:) Сигурна съм,че когато и да я пробваш, няма да сбъркаш! Хубави, усмихнати дни ти желая! Радвам се,че си сред нас!:)
ReplyDeleteКате, благодаря! Прегръдки и целувки и на теб!
ReplyDeleteКате, от вчера за втори път се опитвам да вляза в блога ти от профила ти и не успявам, защото ми изписва,че профилът ти не е публичен, както между впрочем и моят. Дай ми, моля те линк, за да го вкарам към блогове, които следя!?
ReplyDeleteПрекрасни снимки!Тази супа ми е слабост и когато видях, че я има в блога ти, първо към нея се насочих!Много ми хареса представянето!Поздрави!
ReplyDelete